Odznaka POS |
Autor |
Wiadomość |
kiler
|
Wysłany: Śro 05 Kwi, 2017 Odznaka POS
|
|
|
Mam pytanie dotyczące tej odznaki, bo widziałem że kilku kolegów takie czasem nosi (przynajmniej w galerii postaci): używacie wersji pełnej wys. 32mm czy raczej miniaturek 22mm? |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Śro 05 Kwi, 2017
|
|
|
Poza "Galerią" też nosimy - jeśli rodzaj ubioru na to zezwala i.... przede wszystkim jeśli zaliczyło się trzy próby wg norm wymaganych Regulaminem POS.
Dopiero po czymś takim - noszenie tej odznaki nabiera swoistego uroku.
Bez zaliczenia norm z wybranych trzech dyscyplin - u nas nosić jej nie wolno |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Czw 06 Kwi, 2017
|
|
|
Dla szeregowców moim zdaniem trudno powiedzieć, bo w sumie odznaki 32mm i 22mm są trudne wizualnie do odróżnienia (pytanie czy w ogóle można w wypadku 22mm mówić o "miniaturce", czy może główna odznaka była produkowana w 2 wersjach), ale patrząc na zdjęcia oficerów mam wątpliwości: wydaje mi się, że na koalicyjce wersja 3cm będzie za duża i raczej używali oni tych wysokości 22mm.
Żeby jeszcze zamieszać to ja posiadam w kolekcji miniaturkę o wys. 11mm.
Co do spełnienia kryteriów to też chętnie podszedłbym do sprawdzianu, bo faktycznie noszenie dla noszenia to nie to samo. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Oceny wielkości odznak na zdjęciach archiwalnych można robić nietrudno - w odniesieniu do wielkości widocznych guzików mundurowych, których średnice były stałe. Średnica guzików mundurowych używanych od czasu wprowadzenia odznaki tj guziki wz 22, wz 26 ( tylko oficerskie, nieliczne) lub wz 27 wynosiła równo 22 mm - to dobry, wiarygodny i dostępny "probież".
Obserwacja przeprowadzona pod tym kątem być może da jakieś nowe wnioski jeśli szukalibyśmy potwierdzenie noszenia odznak mniejszych. Może to być ciekawe.
--------------
Co do sprawdzianu - niedługo - bo na pocz. czerwca robimy dwudniowy marsz pieszy odcinkiem szlaku bojowego 1 DPLeg z września 1939 na docinku Kałuszyn-Lasy Jagodne. Okazja do pierwszej próby z trzech - jak znalazł
Warto się zastanowić |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Okazja jest gdy zainteresowany jest gotów fizycznie do próby i jest obecny.
W przypadku marszu planowanego na czerwiec można np w jego czasie spróbować się z rzutami granatem. To łatwa próba do przeprowadzenia przy spotkaniu w polu, natomiast czy łatwa do zaliczenia okazuje się dopiero gdy się sprawdzimy. Sporty z grupy "obronnych", które nam towarzyszą naturalnie na programowych dorocznych ćwiczeniach czy marszach nie wyczerpują możliwości.
Poza nimi są też w regulaminie POS dyscypliny czysto sportowe, które możesz wybrać zgodnie z własnymi upodobaniami, do których staje się poza naszymi spotkaniami. Ich lista jest znaczna. Natomiast trzeba się i tu postarać. Znależć czas, wykazać chęć, często wpierw "zabrać się za siebie" gdy samokontrola daje wynik mało zadowalacy, by następnie gdy nadjedzie dobry czas i forma - spotkać się z osobą, która nam zmierzy wynik, poświadczy itp. Co da odpowiedź na pytanie " Czy zmieściłem się w normach na POS?" |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2017
|
|
|
ArturS napisał/a: | Oceny wielkości odznak na zdjęciach archiwalnych można robić nietrudno - w odniesieniu do wielkości widocznych guzików mundurowych, których średnice były stałe. Średnica guzików mundurowych używanych od czasu wprowadzenia odznaki tj guziki wz 22, wz 26 ( tylko oficerskie, nieliczne) lub wz 27 wynosiła równo 22 mm - to dobry, wiarygodny i dostępny "probież".
Obserwacja przeprowadzona pod tym kątem być może da jakieś nowe wnioski jeśli szukalibyśmy potwierdzenie noszenia odznak mniejszych. Może to być ciekawe. |
Faktycznie idąc tym tropem wydaje się, że większość żołnierzy posiada odznaki 32mm, natomiast 22mm były raczej domeną oficerów i innych funkcjonariuszy noszących koalicyjki, choć to też nie jest sztywna zasada ( http://www.muzeumkatynski...11317_front.jpg , tutaj zdaje się leśnik: http://www.lasypolskie.pl/download.php?id=19680 ).
parzydar napisał/a: | Na zdjęciach cywili często spotyka się właśnie miniaturki - bo w sumie na klapie marynarki wyglądają lepiej niż większe wersje odznaki. |
Ja natomiast mam jedno zdjęcie cywila z POS i nosi on pełną odznakę (postaram się wrzucić tu na dniach).
Ciekawe czy regulamin odznaki jakoś odnosił się do noszenia różnych wielkości. Bicia P.U.W.F. i P.W. można znaleźć zarówno na odznakach 32mm jak i 22mm, więc zapewne oba typy były oficjalnie usankcjonowane. Może wojsko miało jakiś oddzielny przepis tego dotyczący?
ArturS napisał/a: | Marsz to "żelazny" punkt spełnienia wymagań POS.
--------------
Co do sprawdzianu - niedługo - bo na pocz. czerwca robimy dwudniowy marsz pieszy odcinkiem szlaku bojowego 1 DPLeg z września 1939 na docinku Kałuszyn-Lasy Jagodne. Okazja do pierwszej próby z trzech - jak znalazł
Warto się zastanowić |
Pomyśleć, że jeszcze 2 miesiące temu cieszyłem się z grafiku na uczelni, bo mam zawaloną tylko pierwszą połowę czerwca a drugą pierwszy raz od kilku lat mam wolną Niestety w tym terminie nie dam rady, ale jeśli będziecie planowali kolejny taki marsz to dajcie proszę znać wcześniej - chętnie pomaszeruję z Wami, jeśli tylko będzie taka możliwość. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2017
|
|
|
Co do wielkości odznaki POS w dokumentach to w Dz.Ustaw, który ją wprowadza - czyli żródło pierwotne - jest mowa tylko o wersji dużej.
Dz Rozkazów MSWojsk- tylko to powtarza.
Małe musiały się pojawić wtórnie i na nic pisanego w ich sprawie nie trafiłem ( jak dotąd) -poza naturalnie obserwacjami jakich doświadczamy i gadamy tu sobie.
W Dziennikach Rozkazów MS Wojsk natomiast jest mowa przy okazji odznak sprawnościowych - o miejscu ich noszenia( osobny temat wersus to co widzimy na fotkach z epoki ) i że nie wolno odznak sprawnościowych na mundurze nosić więcej niż dwie - nawet posiadając ich więcej.
-------
Co do marszów. Maja one u nas swoja stałą i naturalną porę w roku - jest to zwykle pierwsza połowa czerwca oraz wrzesień( choć w tym roku we wrześniu zaangażujemy się w dwa działania, gdzie czasu na poważniejszy marsz niestety nie będzie i tym samym nie jest przewidywany. Ale rok kolejny - przed nami. |
Ostatnio zmieniony przez ArturS Pią 07 Kwi, 2017, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 14 Kwi, 2017
|
|
|
Po małej inwentaryzacji okazało się, że mam nawet 2 fotki cywilów z POS - jednego z pełną i jednego z miniaturką: |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Sob 15 Kwi, 2017
|
|
|
To żeby jeszcze zamieszać dorzucam zdjęcie mojej miniaturki przy dużej odznace. Wysokość 11 mm, więc raczej 1/3 niż 1/2.
Z fragmentu regulaminu, który przytoczyłeś najwyraźniej wynika, że te odznaki 22 mm były miniaturkami dla cywilów, chętnie używanymi też przez oficerów na koalicyjkach.
Co do pierwszego zdjęcia, które wrzuciłem: obstawiałbym, że odznaka została uzyskana w wojsku i potem noszona w cywilu, ale pana nie było stać na regulaminową miniaturkę, więc nosił to co miał. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Wto 06 Cze, 2017
|
|
|
Rodzinka już w komplecie |
|