Zastępcza kabura do P-08 ? w WP |
Autor |
Wiadomość |
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2020
|
|
|
Tymczasem Paweł Sajewski wrzucił taką oto fotkę, bardzo smakowita - mimo, że galon na rękawie wygląda na retusz. Niestety nie ma żadnego opisu.
|
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Wto 23 Cze, 2020
|
|
|
Śliczna!
Ktoś rozpoznaje kaburę? Wygląda trochę jak P-38 co jest oczywiście niemożliwe. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Też się nad tą kaburą zatrzymałem. I nad podpinką hełmu - co o tym sądzicie?. I nad bardzo "rozstrzelonym" , przez to nietypowym sposobem naszycia stopnia kaprala. I ten pas idący przez prawe ramię na lewy bok - jego jakby większa szerokość i kształt klamerki niż przy paskach chlebaków. |
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
Hmmm, czyli sporo znaków zapytania.
To "rozstrzelenie" belek można tłumaczyć mobilizacyjnym naszywaniem - nie każdy miał tyle szczęścia co Wankiewicz, który znalazł białogłowę co mu belki i makaron ładnie naszyła.
Tak sobie jeszcze myślę - może to statysta z "Kampfgeschwader Lützow"? Rok produkcji 1941, więc ten P-38 by nawet pasował. To by tłumaczyło też wytknięte przez Artura nieścisłości. Z tego co kojarzę Polaków w tym filmie grali Słowacy.
Tej kabury P-38 jestem prawie pewien. |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
właśnie też pomyślałem sobie o słowackiej szarży na czołgi |
|
|
|
|
blazlov
|
Wysłany: Śro 24 Cze, 2020
|
|
|
Ta fotografia była ostatnio do kupienia na allegro, sprzedawana była z dwiema innymi fotografiami - być może są elementem serii być może zupełnie nie. Niemniej pozostałe fotografie równie ciekawe.
|
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
Na prawym dolnym zdjęciu widać tego samego podchorążego w kurtce wz.19. Czyli wygląda na to, że jednak podchorąży jest prawdziwy.
W takim razie to nie jest kabura do P-38. Raczej na pewno jest na pistolet o wąskiej lufie, więc wszystko wskazuje na P-08, tylko nie słyszałem, żeby do nich były miękkie kabury. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
W "Ilustrowanym słownictwie materiału uzbrojenia cz III" gdzie są zaprezentowane typy kabur używane do pistoletów i rewolwerów w WP nie ma takiej dokładnie kabury.
Przemek, co do tej samej twarzy podchorążego na zdjęciach to na bank masz pewność?
Z kolei prawe górne - już inny rodzaj broni ( obuwie - tylko określone rodzaje broni). Jeśli nie, to wg mnie fotografie nie mają raczej między sobą bezpośredniego związku poza tym, że znalazły się swego czasu w czyjejś kolekcji zdjęć. |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Może to rozstrzelone obszycie stopniem kaprala też wynika z retuszu również? Ewentualnie, może to jest fotka z okresu okupacji? Może temu kapralowi zostało dużo wyposażenia z 1939. |
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
ArturS napisał/a: | Przemek, co do tej samej twarzy podchorążego na zdjęciach to na bank masz pewność? |
100% to może nie Artur, ale wydaje się bardzo, bardzo podobny. Poza tym nawet by to się to wszystko składało w całość - na tej dolnej prawej w stopniu starszego strzelca w poprawnie obszytej wz.19 na przepustce z kolegami. Na tej drugiej raczej na ćwiczeniach rezerwy, kiedy był czas na takie polowe fotki, w nowej kazionnej kurtce, gdzie na szybko musiał sobie przyszyć dodatkową belkę po awansie a o taśmie podchorążackiej to mógł sobie pomarzyć, więc wydrapał ją sobie na gotowym zdjęciu. Kabura - może były w WP jakieś lokalne kabury miękkie na Parabellum P08 (tak jak te szelki w 1 pszwol)? Nie pasująca fotka - może koledzy z innej broni spotkani na ćwiczeniach?
bolas napisał/a: | może to jest fotka z okresu okupacji? Może temu kapralowi zostało dużo wyposażenia z 1939. |
Chodzi Ci o partyzantkę? Raczej nie w owijaczach, z takich samych powodów z jakich na W-tte były używane saperki. A jeżeli chodzi Ci o "rekonstrukcję" to taka była wtedy karana śmiercią, tak samo jak posiadanie radia - wszystkie elementy umundurowania miały być zdane do władz okupacyjnych. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Ano nie pasująca fotka.
A jeszcze więcej bez lepszego skanu z widocznych i wymienionych tu szczegółów budzących wątpliwości moje oczy już niewiele więcej wypatrzą.
Jeśli idzie o zdjęcia okupacyjne w polskich mundurach wojskowych to takie przypadki bywały już obserwowane i pamiętam przed laty gadaliśmy o nich - nie bez przyczyny Bolek o tym więc wspomina.
W okupowanych Czechach konspiracja była nielegalna i dlatego jej nie było. Ale w Polsce ... mieliśmy jednak "trochę" inne zdanie w tej sprawie ... młodzi ludzie... "nieśmiertelni"...
Dawniej nieco więcej czytając o AK pamiętam także wzmianki o całych oddziałach "wyglądajacych jak regularne przedwrześniowe wojsko". Tak opisywany był odział "Ponurego" w Górach Świętokrzyskich czy jeden z oddziałów Zgr. AK "Kampinos" przybyły z Puszczy Nalibockiej. Nadmieniano, że robiono to celowo zbierając nie tylko samo uzbrojenie pozostałe po wrześniu 1939.
I jeszcze jeden przyczynek jeśli idzie o "nietypowo umundurowanych i wyposażonych żołnierzy" - Dywersja niemiecka z września 1939. Pewności oczywiście nie ma żadnej ale i o takich fotgrafiach pamiętać warto.
Tak czy inaczej fotka nie pasująca. |
|
|
|
|
blazlov
|
|
|
|
Jeśli chodzi o kaburę to mi się od razu skojarzyła z taką:
aczkolwiek kluczowy element, czyli zapięcie, na fotografii jest niewidoczne.
Być może nowy nabywca fotografii gdzieś wrzuci większe skany i będzie miał pytania, tak to faktycznie, zbyt małe skany finalnie.
Co do żołnierza w bluzie wz.19 - no dla mnie to nie są te same osoby. Właściwie nie widzę go na żadnym z pozostałych dwóch - co nie znaczy, że go nie ma. |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Idąc tropem partyzanckim. Raczej nie jest to kabura od p35(p)... spód kabury, miejsce gdzie znajduje sie w kaburze wylot lufy, wygląda inaczej. Myślałem, że może to jest od Browninga HP - ale tu również nie widać kluczowych elementów. Może też i być faktycznie dywersant... kto wie, moją uwagę zwracają bardzo znoszone buty... może się mylę, ale jakoś nie pasują mi wizualnie do tej postaci. |
|
|
|
|
blazlov
|
|
|
|
Faktycznie, przyjrzałem się spodowi, wygląda na inny. |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 25 Cze, 2020
|
|
|
Dla mnie ten pasek wygląda podobnie do paska od chlebaka wz.25... widać klamerkę, widać kawałek haka... chyba nawet przeszycia rogu samego chlebaka... to raczej nie jest chyba nic czechosłowackiego/KuK.. tam pasek od chlebaka jest znacznie szerszy od naszych. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Czw 25 Cze, 2020
|
|
|
ArturS napisał/a: |
Dawniej nieco więcej czytając o AK pamiętam także wzmianki o całych oddziałach "wyglądajacych jak regularne przedwrześniowe wojsko". Tak opisywany był odział "Ponurego" w Górach Świętokrzyskich czy jeden z oddziałów Zgr. AK "Kampinos" przybyły z Puszczy Nalibockiej. Nadmieniano, że robiono to celowo zbierając nie tylko samo uzbrojenie pozostałe po wrześniu 1939.
|
Wiesz Artur, ja też czytałem o takich oddziałach - chyba najbardziej znany to zgrupowanie ppor. Robota od Ponurego (pewnie o niego Ci chodziło), które prawie w całości posiadało hełmy wz.31 (fotka poniżej). Parę zdjęć wrzucał też kiedyś Jarek Antoszewski z partyzantami z Roztocza w hełmach wz.31. Jednak zawsze patrząc na te zdjęcia widać, że to nie jest "wrześniowe" wojsko - zawsze jakiś detal to zdradzi.
Tak jak pisałem wcześniej - mnie najbardziej w tej teorii partyzanckiej nie pasują te owijacze, bardzo niewygodne w szybkiej manewrowej walce, gdzie konieczne są błyskawiczne odskoki, ucieczki i przebijanie się - a to kwintesencja partyzantki. Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, któremu nigdy nie poluzował się owijacz, a w partyzantce takie coś groziłoby utratą życia.
bolas napisał/a: | Idąc tropem partyzanckim. Raczej nie jest to kabura od p35(p)... spód kabury, miejsce gdzie znajduje sie w kaburze wylot lufy, wygląda inaczej. Myślałem, że może to jest od Browninga HP - ale tu również nie widać kluczowych elementów. Może też i być faktycznie dywersant... kto wie, moją uwagę zwracają bardzo znoszone buty... może się mylę, ale jakoś nie pasują mi wizualnie do tej postaci. |
Tak kabura wygląda jakby była przeznaczona dla pistoletu o bardzo wąskiej lufie (P08, P38, Nambu itp.) stąd moja teoria o jakiejś lokalnej kaburze na P08, które w WP występowały.
bolas napisał/a: | Dla mnie ten pasek wygląda podobnie do paska od chlebaka wz.25... widać klamerkę, widać kawałek haka... chyba nawet przeszycia rogu samego chlebaka... to raczej nie jest chyba nic czechosłowackiego/KuK.. tam pasek od chlebaka jest znacznie szerszy od naszych. |
Zgadzam się z Bolasem - czeskie chlebaki mają klamerki z przesuwkami półokrągłymi na końcach. |
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2020
|
|
|
Ja Lucjusz jednak będę obstawał przy swoim, a jako argument wrzucę oryginalną kaburę do Browninga HP. Jeśli chodzi o kopię z Nestofa, którą zalinkowałeś, to wydaje mi się że jej wytwórca uważał, że jak tylko przeszyje zapięcie w drugą stronę w kaburze do P-38 to ma już kaburę Browninga HP. Na oryginale widać (przynajmniej dla mnie), że ma on poszerzony koniec, który jest w stanie pomieścić blok suwadła Browninga. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2020
|
|
|
Mam nadzieję, że tutaj lepiej widać o co mi chodzi, chociaż może już za dużo razy oglądam to zdjęcie i "widzę" rzeczy |
|
|
|
|
|