Przesunięty przez: ArturS Wto 02 Cze, 2020 |
Tajemnicza torba? |
Autor |
Wiadomość |
Schrek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 30 Sty, 2008 Tajemnicza torba?
|
|
|
Panowie co to jest za torba, którą zakład przez ramię żołnierz po lewej? |
|
|
|
|
lucjusz8
|
Wysłany: Śro 30 Sty, 2008
|
|
|
Mnie to wygląda na torbę na granaty do granatnika wz.36 (proporcje wielkości w stos. do ciała, proporcje wieczka do całości torby, boczny sposób mocowania paska nośnego).
Pozdr,
Łukasz. |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008
|
|
|
hmm niby tak boczne zawieszenie klapa ale mi coś rozmiar i brak paska dolnego mi nie pasuje (chyba, że były wersje bez tego przeszycia) |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Nie widać paska na dolnej częsci torby wzdłuż jej pionowej osi ... chyba nie bardzo więc ładownica na gruszki wz.36 ... No i coś sprawia wrażenie szerszej ... |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
|
|
|
No właśnie, a może wiecie jak wyglądała torba na pociski do rakietnicy? (było w ogóle coś takiego?) |
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
Jedyny pasek jaki widać w miarę dobrze - to zapinający od góry. Z boku faktycznie niewiele widać, ale głowy bym sobie nie dał uciać (jak koledzy), że tam paska nie ma.
Wiadć, że oddział jest w polu a nie na defiladzie - jak to jest na zdjeciu z monografii granatnika. Tak więc troba może być delikatnie rzecz ujmując umorusana i pasek (szczególnie od dołu) może się zlewać z resztą.
Co do torby na ładunki do rakietnicy - to nie widziałem takowej, ale na zdrowy rozsądek - ta wydaje mi się za duża.
Pozdr,
Łukasz. |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
|
|
|
hmm fatycznie jeśli bocznych pasków nie widać ( a ma mocowanie z boku jest na pewno) wiec może ten pasek jest zakurzony? |
|
|
|
|
michalmiazga [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 01 Lut, 2008
|
|
|
Tak na moje oko to pasek z boku raczej jest. Niemniej proporcje torby oraz pokrywa (zamknięcie) wydają mi się nietypowe. Z drugiej strony to może być jedynie kwestia kąta fotografi i nietypowej sytuacji.
Jako przyczynek do analizy ciekawi mnie ta trąbka na pierwszym planie. Gdzie występowała ona w strukturze WP? Przy dowódcy kompanii? |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
|
|
|
W poczcie dowódcy kompani był trębacz? |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
taaa... trebacz w druzynie dowodcy batalionu, w pocztach dowodcow kompanii strzeleckiej a takze kompanii ckm, zwiadu i ppanc:
http://www.konsola.com.pl/wp39/komp-pd.php
przy kazdym plutonie strzeleckim 1 sekcja granatnika z jednym granatnikiem - granatnikowy, celowniczy, 5 (?) amunicyjnych - bez biedki /organizacja na czas pokoju |
|
|
|
|
wz.28 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2008
|
|
|
A Panowie może wiedzą, cóż to może być(wpadło mi w łapy ostatnio):
|
Ostatnio zmieniony przez Nie 03 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
Po charakterystycznych obłościach wieczka (coś jak w kaburze do lugera) oraz germańsko brzmiących sygnaturach "TASCHE" - wnioskuję, że to jakaś niemiecka torba. Może odpowiednik naszej raportówki? Nie za bardzo znam się na niemczyźnie.
Pozdr,
Łukasz. |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Niemiecka/austriacka/szwajcarska
zamek jest typowy dla skórzanych futerałów z końca lat 20.; identyczny (charakterystyczne kółko przesuwane w dół dla otwarcia, wewnętrzny mechanizm zatrzaskowy, zamknięcie na kluczyk) widziałem w futerale fotograficznym robionym pod kształt typowych modeli sprzedawanych w Europie, również w Polsce (KodakEKC620).
Cyfra 29 może tu wskazywać na wzór/rok prod.; a służba paramilitarna? |
|
|
|
|
wz.28 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 2008
|
|
|
Dzięki za pomoc, wrzuce na Allegro Niemieckich nie zbieram - ew. wymienie an polskiego fanta.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Horhe [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 2008
|
|
|
To prędzej szwajcarska sakwa weterynarza.
HAUSTIER-to weterynarz od mniejszych zwięrzątek jak koty,psy itp.
SATTELTASCHE- to sakwa mocowana do siodła |
|
|
|
|
|