Sprzęt zbiorowego żywienia |
Autor |
Wiadomość |
ArturS
|
Wysłany: Czw 21 Maj, 2020
|
|
|
Tu podaję link do FO, gdzie jak mi się wydawało taka rozmowa była kilkanaście lat temu
I gdzie widać różnice mocowania pałąka menażek wz 23 i wz 31 na jednej zestawionej fotografii.
https://forum.odkrywca.pl/topic/645024-mena%C5%BCka/ |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 22 Maj, 2020
|
|
|
Wielkie dzięki Artur!
Mocowanie wz.23 jest dosyć podobne do późnych menażek niemieckich (z lat 44-45), przy czym te niemieckie były nitowane do korpusu. |
|
|
|
|
Pathe
|
Wysłany: Sob 23 Maj, 2020
|
|
|
Cytat: | Czy w jakiś konkretny sposób to uzasadniano w tych dokumentach? Podawano powód? |
Czepiali się tego, ze one ulegały bardzo mocnym zabrudzeniom podczas marszów, także wewnątrz. Żołnierze na postojach rzadko kiedy mieli okazje je myc, więc po prostu żarli jak stali. No w skrócie - problemy z utrzymaniem higieny. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Wto 02 Cze, 2020
|
|
|
Z kolei dla oddziałów nie dysponujących kuchniami polowymi były przeznaczone skrzynki do gotowania.
tabliczka znamionowa jednej z nich:
Czy ktoś posiada zdjęcie ilustrujące zastosowanie skrzynki do gotowania w oddziale wojskowym i jest chętny do podzilelenia się? Dawniej miałem jedno słabej jakości , ale "czas zatarł ślad".
Podobnie z kociołkami do gotowania dla oddziałów łączności. Jest znana w CBW ich dokumentacja techniczna ( zdygitalizowana) , ale nie udało mi się dotąd takiego kociołka zobczyć na fotografii w użyciu żołnierzy. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Wto 02 Cze, 2020
|
|
|
Chyba coś takiego było opisane (ze zdjęciami z jakiegoś oddziału motorowego) w WLU o żywieniu wojska, ale głowy nie dam, bo nie mam swojego egzemplarza pod ręką. |
|
|
|
|
|