Przesunięty przez: ArturS Czw 19 Lis, 2020 |
tylko we Lwowie |
Autor |
Wiadomość |
Infamis [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009
|
|
|
Ja również się zgłaszam! |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
Już prawie lat temu 4 |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Byliśmy rok temu - tablice pamiątkowe ku czci Adamusa Mickieviciusa i Juliusa Slovackisa na Uniwersytecie Wileńskim wzbudzają zażenowanie. Ale Rossa i Ostra Brama... absolutnie najważniejsze, obowiązkowe, niezwykłe.
A zanim osiągnie się Ogrodniki - Suwałki, Wiżajny, Giby, Berżniki a dalej Sopoćkinie... że nie wspomnę o polskich schronach Gliniski/Promiski pod Augustowem i doskonale zachowane transzeje 1939 nad śluzą Perkuć, czy strzelnicę 24. baonu KOP Sejny... tydzień to za mało, aby znów choć tylko część tych miejsc odwiedzić. |
Ostatnio zmieniony przez Sarna Wto 01 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Horhe [Usunięty]
|
|
|
|
Służę pomocą,ale w 2010 roku. Jednakże sami musimy sobie określić plan i cel wyjazdu, oraz termin-ale to w kuluarach Ciekawe jak tam teraz jest, 18 lat temu odwiedziłem ważne dla nas miejsca i bardzo tęsknię za prawdziwym wileńskim chlebem i kwasem chlebowym. |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Odszukałem kamienicę z witryną kawiarni, w której w latach 30. była pracownia jednego z najmodniejszych czapników wojskowych, J. Mirona na ul. Niemieckiej 3...
... kościoły Św. Anny i Bernardynów, tuż obok siebie; w tym pierwszym - ślady po pociskach z broni wycelowanej w renesansowe epitafia nagrobków szlacheckich... |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
40 pp? |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
30 pp CK, a po odzyskaniu niepodległości wszystkich Lwowskich. |
|
|
|
|
Koszał
|
|
|
|
Brawo! Moje gratulacje coś Wielkiego!!! |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
lucjusz8 napisał/a: | Już prawie lat temu 4 |
I co roku tam jestem - teraz znów przygładzałem fryzur w jezior litewskich toni
Pomysł rekonstrukcyjnego wyjazdu do Wilna, do serca Marszałka to było by to... |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
A w temacie 'lwowskim' - kompletnie przeciwny kierunek wyjazdu wycieczki - na groby gen. bryg. Juliusza Zulaufa (dowódca 5 Lwowskiej DP /po gen. Czumie 1937/ i Obrony Odcinka W-wa Wschód) i gen. bryg. Franciszka Altera dow. 25 Kaliskiej DP:
na tzw. cmentarz przyobozowy byłego Oflagu VIIA Murnau w Bawarii. W mundurach, oczywiście.
Wilno, IX 2008:
u Św. Anny -
Rossa - pracownia J. Mirona -
i...
|
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009
|
|
|
Lwów: marsz sławy UPA Demonstracja sympatyków ukraińskich nacjonalistów
http://wiadomosci.onet.pl...y_upa,item.html
Około stu osób przemaszerowało ulicami Lwowa w marszu sławy Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA). Jego uczestnicy, ubrani w mundury z czasów II wojny światowej, kroczyli przez centrum miasta w kolumnie prowadzonej przez jeźdźców na koniach. Niektórzy nieśli repliki broni.
UPA, obarczana winą za zbrodnie na ludności polskiej Wołynia, Polesia i Galicji Wschodniej, na Ukrainie zachodniej uważana jest za siłę walczącą o niepodległość państwa.
Pochodowi, nad którym powiewały niebiesko-żółte flagi ukraińskie oraz czerwono-czarne flagi UPA, towarzyszyła orkiestra wojskowa.
Idący w nim młodzi ludzie oraz weterani UPA przeszli centralnymi ulicami Lwowa, by zatrzymać się przed ratuszem na Rynku Głównym. Tam częstowano ich wojskową kaszą i piwem.
- Takie przedsięwzięcia organizowane są przede wszystkim dla weteranów, uczestników walk; chcemy, by przekonali się oni, że młodzi ludzie, którzy się tu zebrali, będą kontynuować ich dzieło - powiedział jeden z organizatorów rajdu, Lubomyr Horbacz, cytowany przez agencję Interfax-Ukraina.
Po zakończeniu marszu jego uczestnicy udali się do jednego z lwowskich parków, gdzie wzięli udział w rekonstrukcji boju z wojskami niemieckimi.
----
|
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
|