Słuchacz V DKPR w 20pp - Kraków, czerwiec 1937 |
Autor |
Wiadomość |
ArturS
|
Wysłany: Pią 21 Lip, 2017
|
|
|
Ooooo to,to,to, to ! |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Nie 12 Lis, 2017
|
|
|
ArturS napisał/a: | Tak jednoznacznego opisu, z rysunkami , zdjęciami i wymiarami jak w w Dz.rzozk z 1936 w dziennikach z 1927 roku nie znajdziemy.
Dlatego w rekonstrukcji patek wz 27 wzorami są zachowane egzemplarze patek z tamtego okresu.
Dotyczy to szczególnie odtworzenia haftu cechującego się pięknymi, a przy tym paru powtarzalnymi przykładami wzornictwa. Na pewno nie z Dzienników Rozkazów wzór ich wykonania tu płynał, choć ogólny przebieg węzyka oraz ilość i położenie "Zyg-ów" i "Zak - ów" była z nimi zawsze zgodna.
Szczególną maestrię i elegancję obserwujemy własnie na przykładzie patek wykonywanych do pozasłużbowych, wyjściowych kurtek szytych na miarę na zamówienie podchorążych. |
Jeszcze jeden mały wtręt dotyczący tych patek wz.27. Tak jak pisałeś występowała pełna gama wzorów, ale moim zdaniem wyróżniają się dwie podstawowe "gałęzie":
- wersja z wąskim, zaokrąglonym szpicem,
- wersja z lekko poszerzonym i zaostrzonym szpicem.
Czy była jakaś chronologia ich występowania? Odnoszę wrażenie, że te zaokrąglone były jednka wcześniejsze. Stąd moje pytanie czy ten typ miał szanse wystąpić na kurtkach wz.36 (bo te z zaostrzonym szpicem widziałem na paru zdjęciach, nawet jedno takie posiadam i to dodatkowo ze starym sposobem naszywania stopni)? |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 17 Lis, 2017
|
|
|
Nawiązując do mojego pytania dorzucam parę zdjęć portretowych z książki T. Piórkowskiego "Artylerzyści z cenzusem", na których widać jak zmieniał się kształt patek wz.27 nawet w ramach jednej placówki wojskowej, w tym wypadku CWArt w Toruniu. Z tych zdjęć można moim zdaniem wnioskować, że z czasem szpic zaostrzał się i rozszerzał.
Należy dodać, że zdjęcia przedstawiają absolwentów tej szkoły, którzy niestety później zostali zamordowani w Katyniu. W tytule przy nazwisku podaję datę ukończenia CWArt. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Pią 17 Lis, 2017
|
|
|
Dotąd tego nikt kompletnie nie systematyzował i niczego w tym kierunku nie publikował.
Podejmujesz wiec próbę pionierską, w wyniku której "coś" dopiero będzie
Podoba mi się ta wstępna klasyfikacja w oparciu o typ szpica.
Dochodzi jeszcze wzór haftu - prosty , równoległy układ bajorka + hafty o bogatych motywach.
Moim zdaniem przyczyna różnic w wykonaniu tkwi w pochodzeniu patek - tj firmy, producnta.
Obecnie badanie tego jest ogromnie trudne, cięzko dociec gdzie, przez kogo dane patki zostały wykonane - ślad się po latach urywa.
Jest mi znany jedynie ustny przekaz, że te z "ostrym szpicem" były od "Mirona" z Wilna. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2017
|
|
|
Dzięki, ale nie posądzałbym siebie o zapędy badawcze. Poza tym jeśli chodzi o hafty, podobnie jak zresztą o materiały, to zupełnie nie moja bajka.
Dodatkowo o ile ten podlinkowany kiedyś przeze mnie portret z 1936 potwierdzałby tezę o ewolucji szpica:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6972544333
to to zdjęcie plut. podch. SG zdaje się ją całkowicie burzyć. Z tyłu jest data 2.XI.38, ale szpic mimo to wąski, chociaż lekko zaostrzony. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2017
|
|
|
Stąd własnie dlatego uważam, że bardziej mówmymy tu o "wzornictwie", "designie" charaketrystycznym dla kilku wytwórców produkujacych patki w jednym czasie.
Nie o zastępowaniu jednego typ drugim czy trzecim.
Bardziej to "rozkwit form" niż "ewolucja" jeśli mówimy o wężykach na patkach wz 27. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2018
|
|
|
Wracając do zdjęcia, które zapoczątkowało ten wątek - kolejny etap projektu "Słuchacz DKPR 6DP na Dniach Krakowa 1937" zrealizowany. Patka wz.27 typu zambrowsko - modlińskiego (wg mojej prywatnej klasyfikacji ) o kształcie dopasowanym do niższego typu kołnierza. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2018
|
|
|
Fajnie.
Ciekaw jestem ogromnie ukończonej postaci. Pochwal się koniecznie. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2018
|
|
|
Nie omieszkam, chociaż jeszcze sporo pracy przede mną. Największym problemem będzie zapewne załatwienie "Baru pod Smokiem" i tej wielkiej beczki, bo chatę krytą strzechą jakoś ogarnę
Przy okazji zapytam: jaki typ obuwia byłby najbardziej odpowiedni na takie wyjście? Nie przypominam sobie, żeby słuchacze SPR i kursów otrzymywali przydziałowe półbuty. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2018
|
|
|
Zasadniczym typem obuwia dla słuchaczy SPR były właśnie przydziałowe czernione trzewiki juchtowe - do ubiorów służbowego i polowego. Umundurowanie skarbowe można było także używać i do wyjścia, ale jak widzimy obserwując fotografie i czytajac wspomnienia podchorażych przykładano z powodów kulturowych ogromną wagę do czesankowego munduru wyjściowego ( pozasłużbowego) szytego na zamówienie.
Do tego typu umundurowania nosić należało czarne trzewiki chromowe. Ten typ obuwia noszony poza służbą do wyjścia przez podoficerów zawodowych oraz podchorążych jest jak pamiętam opisany WTI z 1931 roku. |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 28 Wrz, 2018
|
|
|
Wracając do tematu obuwia: czy chodzi Ci o te trzewiki typu oficerskiego czy może o trzewiki koszarowe? W Wieleckim jest kilka typów obuwia wprowadzonych w 1931 roku: |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Wto 02 Paź, 2018
|
|
|
Chodzi o TRZEWIKI CHROMOWE ( nazwa "oficerskie" jest tu nie bardzo fortunna).
Są one przedstawione na środkowym załączonym przez Ciebie rysunku. |
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Czw 11 Paź, 2018
|
|
|
W piechocie mówimy o trzewikach chromowych wz 31.
Nie tylko oficerowie, ale też podoficerowie zawodowi, podchorążowie, małoletni elewi orkiestr.... Do spodni długich khaki ubioru pozasłużbowego/codziennego/ wyjściowego.
Po prostu podpisanie rysunku w książce jest dlatego trochę niefortunne, bo sugeruje zawężenie całkiem szerokiej grupy użytkowników tego obuwia tylko do korpusu oficerskiego.
http://zbrojownia.cbw.wp....er_id=&lp=1&QI= |
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Śro 18 Wrz, 2019
|
|
|
Żeby nie było, że nic się nie dzieje w temacie.
Przy okazji pozdrowienia dla Artura - miło było w końcu spotkać Cię "twarzą w twarz" i zamienić chociaż parę słów. Poza tym świetnie wyglądaliście na Tomaszowie - mam nadzieję, że zrobiliście fotorelację do galerii postaci. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Śro 18 Wrz, 2019
|
|
|
Nie wątpimy, że się dzieje w temacie - czekamy na "kurtynę w górę" a czekamy cierpliwie bo to nie łatwe tematy są.
Z załączonych przedmiotów zapowiada się doskonale...
Dziękujemy, również i z naszej strony - miło było spotkać się pod Tomaszowem i jak wspominałem - z nadzieją na wspólne jeszcze powojowanie.
Fotorelacja z działań naszego plutonu strzelców zmot. pod Tomaszowem będzie niedługo opublikowana. Natomiast jeśli idzie o galerie postaci WBPM ( świadomie użyta liczba mnoga) jeszcze jest za wcześnie - dopracowania wymaga kilka detali by z czystym sumieniem można było zaprezentować "jak było". |
|
|
|
|
|