Buty sierżantów |
Autor |
Wiadomość |
Pathe
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012
|
|
|
Żandarm na prawo od sierżanta ma futerał na aparat? A dalej jest plutonowy zawodowy z kątami za 9 lat służby zawodowej. Czy mi się wydaje, czy on ma bagnet z temblakiem??? |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012
|
|
|
Tak jest, myślę że to od jakiegoś mieszkowca średnioformatowego, klatka 6x9 ew. 9x12 cm. Były wtedy bardzo popularne. Po jego pozie widać, że jest właścicielem aparatu. Gały prosto w obiektyw i przypadkiem przy najstarszym stopniem pozuje No i widać, że jeszcze coś tłumaczy wciskającemu spust migawki koledze ... To mógłbyć aparacik w tym stylu:
|
|
|
|
|
Kowalinho [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Maj, 2012
|
|
|
Gołębie złośliwie widok zasłonili. |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Maj, 2012
|
|
|
Trudno na 100% przesądzić, ale chyba "oficerki". |
|
|
|
|
Pathe
|
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012
|
|
|
Cytat: | Pathe... - w jakich okolicznosciach zostało zrobione zdjęcie zbiorowe żandarmów, nie wiesz może? |
Nie mam pojęcia. Brak podpisu. |
|
|
|
|
sebol13 [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Mar, 2014
|
|
|
Pathe napisał/a: | ... Czy mi się wydaje, czy on ma bagnet z temblakiem??? |
Dobrze Ci się zdaje Paweł !
Jest zdjęcie na NAC z Święta Żandarmerii na Wawelu, mój ulubiony 5 Szwadron, i tu widać temblaki u żandarmów po lewej:
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/61913:4/
Jak już kiedyś pisałem wydaje mi się, że to naleciałości po zborowe, w tym przypadku austriackie. Gdzieś czytałem, że bagnet z trodelem był noszony przez naszą kadrę podoficerską i oficerów młodszych podczas uroczystości państwowych zaraz po odzyskaniu niepodległości i chyba do początku lat 20 tych zamiast szabli.
Jeśli mógłby ktoś to zweryfikować był bym wdzięczny. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Sob 15 Mar, 2014
|
|
|
Witaj,
Temblak do bagnetów dla podoficerów przewidywał "Przepis ubioru polowego..." z 1919 oraz poprawka z roku 1925 ( oraz kilka innych):
http://isap.sejm.gov.pl/D...WDU19251260899.
Jest tez regulacja uszczegóławiająca w Dziennikach Rozkazów MS Wojsk, ale nie pamiętam teraz rocznika.
I tylko jeden problem - niezmiernie ciężko jest temblaki zaobserwowac w faktycznym użyciu na fotografiach podoficerów, stąd niemal zaawsze reagujemy:
" O!!! Temblak! "
Owa fotografia żandarmów należy do rzadkich, gdzie można oglądać faktyczne zastsoswanie przepisów o temblakach.
Trudno powiedzić, z czego to wynika. |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2014
|
|
|
Dla mnie miazga ta fota, kompletne zaskoczenie. Przejrzalem specjalnie dziś opracowania o bagnetach, w których sporo przepisów zapodają i tam temat nie istnieje. Wg. nich noszenie temblaków do bagnetu miast szabli wygasło w WP w 1921 roku. Meeega ciekawostka. |
|
|
|
|
sebol13 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014
|
|
|
Dzięki koledzy, okej zatem traktuje temat temblaka jako ciekawostka i na pewno na interesujący mnie okres 36-38 nie warto nim sobie głowy zawracać. |
|
|
|
|
sebol13 [Usunięty]
|
|
|
|
Taka fotka ode mnie, zwróćcie uwagę na buty tego wachmistrza
|
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Typowe buty pozasłużbowe zdaje się ... nie podkute trzewiki. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Tak jest. Ubiór pozasłużbowy. Spodnie długie, trzewiki chromowe. |
|
|
|
|
sebol13 [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014
|
|
|
W temacie butów żandarmerii, to Maćkowi zdjęcie znane, kolegom może nie:
Pierwszy z lewej to plutonowy na 100%
http://i1274.photobucket....zpsf990e7d3.jpg
Buty, które ma plutonowy wydaja się być wz.31; żandarm w środku nie wiem wydaje mi się że to samo choć jakoś strasznie marszczą się nad kostką. Po prawej natomiast widać trzewiki i zapięte nad nimi spinacze. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Wto 18 Mar, 2014
|
|
|
Buty szeregowego zandarma w środku są po prostu bardziej schodzone. Po prawej to piechur. Zandarmi najwyrazniej sprawuja kontrolę w tym letnim obozie cwiczebnym piechoty a fotka ma pamiatkowy charakter.
Mnie z kolei wpadło bardzo fajnie odziane wikliną legowisko w namiocie z dwu płacht. Na kilka dobrych tygodni zgrupowania letniego wygodne spanie było bardzo istotne. jak widzimy jako maszt nie słuzyła wtedy broń potrzebna do zajęc, lecz jak tu- sękaty kij będący także wieszakiem
Po raz kolejny takze na przykłądzie widocznych tu żandarmów powtarza sie klasyczny i typowy i wszechobecny dla końca lat 30 tych w całym przedwojnennym WP czasu pokoju schemat:
- podoficer zawodowy nosi zgodnie z rozkazem sukienną kurtke wz 36, a szeregowiec donasza zgodnie z rozkazem sukienną kurtke wz 19, których były w całym wojsku znaczne zapasy.
Obaj żandarmi występują w ubiorach słuzbowych. |
|
|
|
|
|