Oznaka telefonisty |
Autor |
Wiadomość |
Pathe
|
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 Oznaka telefonisty
|
|
|
Przepraszam, jeśli już to było tu poruszane, ale nie znalazłem na forum nic o tym.
Interesuje mnie oznaka telefonisty używana w kawalerii. Znalazłem informację, że noszona była do 1926 r. Tymczasem na zdjęciach pojawia się na mundurach nawet później. Nawet na kurtkach wz.36, jak widać poniżej. Ktoś naświetli mi temat?
|
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012
|
|
|
W czasopiśmie "Mundur I Broń" był ładny artykuł o tych oznakach ( przeczytałem i zostało w głowie ale uprzedzam z góry,ze nie mam żadnych skanów )
Z tego artykułu przypominam sobie informację, ze oznaki te przestano zasadniczo nosic w poczatkowych latach 30 - tych ( kilka zgromadzonych portretówek łacznosciowców z tego okresu to potwierdza). Potem - naprawdę trudno zobaczyc fotografię zołnierzy z tymi oznaczniami.
W swietle tej informacji załączone zdjecie zrobione w przedziale lat 1937-39 z nadal noszoną oznaką telefonisty ( tu podkładka amarantowa) jest własnie szczególnie ciekawe.
Zastanawiając się nad tym faktem warto miec na uwadze, ze ten piekny mundur nie jest ubiorem słuzbowym, w którym podoficer pełnił słuzbę w pułku, lecz nakladał go odswietne, na specjalne okazje. |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Fotografia ślubna plutonowego kaw., mundur wz. 36 wieczorowy, lata 1937-39. Naszyta na lewym rękawie odznaka /telefonista w plut. łączn./ na okrągłej podkładce z sukna barwy karmazynowej.
Plutonowy z dwiema odznakami pamiątkowymi na lewej kieszeni (rzadkość jak na młodego plutonowego, można przypuszczać, że pierwsza szkolna, poniżej druga, pułkowa), proporczyk na łapce podof. wskazuje na 3 p.szwol, 14 p.u., 24 p.u. (za mały jpg., aby jednoznacznie stwierdzić).
Widoczny lampas szaserów na pewno nie biały; pozostaje sądzić, że żółty (pasuje do 3 p.szwol.).
B. trudno dopatrzeć się podobieństwa do odznaki 3 p. szwol. - ramiona nie posiadają kształtu pasującego do krzyża maltańskiego, nie widać także pierścienia/wieńca -
http://www.3szwol.pl/odznaka.htm
http://www.3szwol.pl/odznaka/pages/o0013_JPG.htm
Odznaka żołnierska, jednoczęściowa, z tombaku; brak emalii na takiej odznace każe przypuszczać, że widoczny kształt jest refleksem wyłącznie gładkich powierzchni metalu. |
Ostatnio zmieniony przez Sarna Pon 23 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aquire1 [Usunięty]
|
|
|
|
Witam wszystkich
A jak ma się sprawa kształtu oznaki. Pojawiają się zarówno owalne jak i prostokątne na zdjęciach. Czy jest jakaś zależność że wcześniej były jedne a później drugie?
|
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
W artykule, pamietam ze przedstawiono kilka rodzajów spotykanych podkladek ( trapezy, prostokatne, kwadratowe, owalne).
Łączność " ogólna" nosiła podkladkę w kolorze czarnym, zaś służba łacznosci organiczna - np w pułku piechoty, artylerii... w barwie broni . A wiec odpowiednio granatową, zieloną...
Samo wykonanie "T z piorunem " od metalowych wytoczek po haft.
Swoja osobna barwę podkładek miała także organicczna łacznosć w kawalerii. |
|
|
|
|
Aquire1 [Usunięty]
|
|
|
|
Czyli telefonista w pułku piechoty powinien mieć podkładkę granatową? Z tym że w mundurze garnizonowym w lach 30 tych już nie występowała, a przynajmniej nie tak powszechnie.
Pojawiające się w internecie kopie oznak na czerwonym suknie są więc ogólnokawaleryjskie czy może każdy pułk miał własny kolor podkładki? |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
|
Aquire1 [Usunięty]
|
|
|
|
Tylko ta piechocińska jest telegrafisty, czyli z 6 błyskawicami i nie jestem pewien czy one nie były zawsze na czarnej podkładce jako specjalność w ramach służby łączności.
Tu na zdjęciu widać że podkładka jest jaśniejsza, na pewno nie czarna ani granatowa
Tu z kolei widać że oznaka jest jaśniejsza od granatowych patek
|
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
Aqiure, w artykule o kt piszę, a którego skanow nie mam pokazywano zdjęcia przykładowych oznak uzywanych w plutonach łącznosci pułków piechoty i odcien grantu był od jasnego po ciemny.
Telefonista, telegrafista, radiotelegrafista - kazdy z tych specalistów powinien miec taki kolor podkładki jaki wynikał z jego przynaleznsci slużbowej - do łacznosci ogólnej lub organicznej.
Wynika to takze jesli poczytamy paragrf 7 z "Przepisu ubioru polowego..." z 1919 Jest tam ustęp o oznakach naramienych oddziałów specjalnych i jest napisane iz tło winno byc zgodne z kolorem łapki/patki. Zaraz po tym jest stosowna tabela.
Warto tez zerknąc na łapki zołnierza siedzacego a wiklinowym fotelu - takze wygladaja na jaśniejsze.
Piotrek,
Ja 14-ki nie widzę, wg mnie to najprędzej "ciasne" belki plutonowego naszyte u nasady naramiennikow tj tak jak nosiło sie do lutego 1939. Ale bardziej to wnioskuję niz faktycznie widzę |
Ostatnio zmieniony przez ArturS Wto 24 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Aqiure, oczywiście że podkładki na zdjęciach nie są czarne ani granatowe ale zielone. Podkładka telegrafisty, którą podałem jako typowy przykład pierwotnej metalowej wersji odznak łącznościowców piechoty wz. 19 - też:
Opis obiektu: wraz z oryginalną podkładką z zielonego sukna, 34 x 56 mm, mosiądz srebrzony. Rewers z kontrą. Zapięcie na dwa druciki. Stan dobry.
http://www.desa.art.pl/?pozycja=10153
Piotr, to są trzy belki plutonowego; połyskują na krawędzi naramiennika - tam i w dodatku w takiej wielkości nie mogoby być cyfry 1.
Plutonowy kawalerii na zdjęciu ślubnym jest absolwentem kursu łączności CWŁ dla podoficerów zawodowych łączności wszystkich broni - stąd odznaka. |
|
|
|
|
Pathe
|
Wysłany: Wto 24 Sty, 2012
|
|
|
Jeśli podkładka jest w barwach broni, to w przypadku artylerii telefonista miałby podkładkę butelkowo zieloną. Pytanie czy artyleria konna taką samą. |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Tak, cały artykuł był wklejony 3 lata temu http://podkarpackie.forum...9-1930-vt95.htm
(Archeologia wojskowa, Michał Lipka "Polskie godła naramienne w formacjach łączności 1919-1930")
kawaleria - kolor podkładki łączności karmazynowy;
http://www.desa.art.pl/?pozycja=10153
= telegrafista artylerii (zielone sukno)
Ciekawe, że autor wymieniając kolory barw wojsk łączności (czarny), kawalerii (karmazynowy), piechoty (granatowy) - pomija artylerię.
Pada też stwierdzenie dot. powrotu godeł przed 1939 - " zniesienie dotyczyło również godeł innych specjalności, np. kompanii ckm, lecz niektóre z nich zostały przywrócone w późniejszym okresie". |
|
|
|
|
Pathe
|
|
|
|
Dzięki Sarna.
Trudno będzie o zdjęcia telefonistów z II połowy lat 30-tych, szczególnie, że w latach 20-tych też jest z odznakami różnie. |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
|
|