broń słuzbowa podoficerów zawodowych |
Autor |
Wiadomość |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 31 Gru, 2010
|
|
|
Jeśli można to ja też poproszę o szczegóły w sprawie FN 10. |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 01 Sty, 2011
|
|
|
bolas napisał/a: | Zapewne oryginał, zdjecie to jakaś dawna aukcja z egun.de ... jako miłośnik tematu od lat kataloguje wszystko co wyszperam w sieci Pomaga śledzić dzieje konstrukcji. |
Myślałem, że jesteś szczęśliwym właścicielem owego
A w temacie FN, jak najbardziej szczegóły prosimy |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011
|
|
|
Porównywałem z tą :
mauser 1910
Moje wątpliwości budzi wykonanie takiej kabury ze skóry niebarwionej. Skoro broń kalibru 6,35 używana była przez oficerów bądź poza służbą, bądź przy okazji uroczystości, defilad, itd. pewnie kabury kupowano barwione. Jak widać, w oryginale z WEU inaczej wykonana jest dolna część - zaszyta, kiedy w kopii z allegro pozostawiono ją otwartą. |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Kolor skóry i jej wykończenie można dopracować samemu, gorzej z krojem odpowiednim Dobrze to widać na mojej P08 - kupiłem surową od Schippera, a po 2 latach odpowiedniej konserwacji po użyciu wygląda jak oryginalna i non stop się ludzie mylą. |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Gdyby tak mieć pozwolenie...
FN 1903
FN 1906 |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
No, chyba że deko...
FN 1910 |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
Mnie dziwi troszkę, że FN-ek nie widać na polskim rynku deko. Dokumentacja techniczna pozbawiania cech użytkowych do FN wz.1910 była jedną z pierwszych jakie opracowano dla CLK KGP, a tych pistoletów póki co w ogóle nie widziałem zdekowanych przez CLK. Tym bardziej to dziwne, że sa tanie na zachodzie, produkowano je w wielkich ilościach - nawet z marżami sprzedawców w Polsce powinny spokojnie nie przekraczać poziomu tysiąca złotych ... coś jak TT wz.33 mniej więcej. No a dodatkowo idealnei się nadają zarówno dla rekonstrukcji II RP jak i WH, czy pierwszowojennej ... odbiorców byłaby kupa w tej cenie ... w przeciwieństwie do np. tego co się dzieje w temacie P08, Waltherów itp ... |
Ostatnio zmieniony przez bolas Wto 04 Sty, 2011, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Cena 2 250 zł jest nieco wygórowana. Gdyby oscylowała ok. 1 000 zł można by się skusić. Rozmawiałem swojego czasu na temat cen VIS'a w USA, oczywiście sprawnego. Za niemiecki trzeba ponoć położyć ok. 1 000 USD, polski oscyluje w okolicach 2 000 USD. |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Każdej starej broni szkoda, bo deko to nic innego jak jej niszczenie. Cóż... czekamy na nowelizację ustawy |
|
|
|
|
Mario [Usunięty]
|
|
|
|
Akurat nowelizacja ustawy w tym konkretnym zakresie niewiele zmieni . |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Ja czekam na tę kolejną, za kilka(naście) lat, która może coś w tym temacie zmieni |
|
|
|
|
Mario [Usunięty]
|
|
|
|
No to pozostaje nam tylko modlić, aby do tego czasu coś jeszcze nam zostało do kupienia |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011
|
|
|
Odzyskałem swoją kaburę i mierzyłem ją. Mam na myśli tę :
Ma 17 cm długości o 11 cm szerokości. FN 1910 ma 153 mm długości, może by wszedł. |
|
|
|
|
Horhe [Usunięty]
|
|
|
|
Bardzo mi jednak ta Twoja kabura przypomina jeden ze wzorów pasujących do Mausera 7,65 wz.1910 |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Też mi pasuje na Mausera 1910. Tu jest oryginał :
mauser 1910 |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011
|
|
|
Zakupiona ostatnio kabura do FN Baby. Jest tak mała, że nie chce mi się wierzyć, że do czegoś innego mogła służyć. W najdłuższym miejscu (z góry na dół) ma 12 cm wzdłuż górnej krawędzi 9 cm. Próbowałem wcisnąć do niej Start1 i nie wchodzi.
To co rzuca się w oczy, to wyrwany knopik, odpruta część do przechowywania magazynka i wtórnie, źle przyszyty pasek do zapinania. Jest jednak wzór, do uszycia kopii. |
|
|
|
|
Kowalinho [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2011
|
|
|
Czołem,
Czy w czasie wojny polsko-bolszewickiej (lub tuż przed, tuż po zakończeniu) jako prywatny zakup podoficera/oficera mógł się zdarzyć pistolet Colt M1911 0.45 cala? W oryginalnej kaburze? Patrząc na mnogość demobilu amerykańskiego nie jest to chyba wykluczone. Nie znalazłem niestety żadnych zdjęć z okresu z takowym pistoletem / kaburą.
Przejrzałem już ten wątek, lecz nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Oczywiście chodzi mi o okres mniej więcej 1919-1922, nie lata trzydzieste ni 1939 rok. |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2011
|
|
|
Coś mi świta, że gdzieś czytałem o Coltach 1911 w czasie wojny 1920 r. Nie pamiętam tylko, gdzie. |
|
|
|
|
|