Dzenniki Rozkazów W SBC |
Autor |
Wiadomość |
ArturS
|
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 Dzenniki Rozkazów W SBC
|
|
|
Znalazłem swobodnie dostępne Dzienniki Rozkazów MS Wojsk w Ślaskiej Bibliotece Cyfrowej:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/publication?id=13481 |
Ostatnio zmieniony przez ArturS Pon 15 Cze, 2020, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010
|
|
|
Super, dzięki |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010
|
|
|
No i tego mi brakowało, w znacznym stopniu ograniczy to czas przesiadywania w CBW lu CAW
Dzięki! |
|
|
|
|
Sarna [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010
|
|
|
Bedzie mozna szybko konfrontowac artykuly z epoki z pelnym brzmieniem rozkazu na ktory sie powoluje - to doskonale narzedzie informacji.
np taki - Dz. Rozk. Nr. 19/27 poz. 229 - wszystkie barwy broni i sluzb - w brzmieniu i oryginalnym zapisie
dzieki Artur!
Piotr, polecam ImageShack - warto zalozyc galeryjke 'My images'; po zaladowaniu miniatura w linku pt. 'Forum Thumbnail' |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010
|
|
|
Schrek napisał/a: | w znacznym stopniu ograniczy to czas przesiadywania w CBW lu CAW |
Dokładnie tak! Dla mnie to był zawsze problem nie lada. Wieczorami biblioteki sa pozamykane...
Bardzo szkoda, ze brakuje DR z lat 1931-1933 - to bardzo ciekawe lata jesli idzie o zmiany w umundurowaniu.
Wogóle pierwsza łapczywa lektura tych DR sprawia ogromna frajdę. |
|
|
|
|
Schrek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010
|
|
|
Dokładnie lektura jest zaiscie świetna, wielka prośba jak by ktoś cos złapał w czasie lektury o 58pp to prosze o PW - bo może mi coś umknąć
A szykuje się publikacja więc kazdy szczegół jest ważny. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2010
|
|
|
Bardzo ciekwy rozkaz z 1922 w sprawie obuwia przeznaczanego na zapas mob i do uzytku biezacego. Zakaz kucia butów magazynowanych, w 1922 kucie dopiero przy wydaniu obuwia. Podane takze ilosci gwozdzi dla kazdego z rozmiarów.
- polecam DZR. 81/22 nr 459. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010
|
|
|
Bardzo ciekawy jest nr 9/1923 pozycje 112 i 113 dotyczace wzorów tarcz strzelniczych oraz norm miesiecznych materiałow do czyszczenia broni. Ciekawe informacje dotyczace przygotowania plynów chłodzacych do ckm na okres zimowy. |
|
|
|
|
Horhe [Usunięty]
|
|
|
|
|
|