Podchorążowie, podchorążowie... |
Autor |
Wiadomość |
ArturS
|
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2020
|
|
|
Bolas wygrał. Zwyciężył w kategorii najlepsze zdjęcie historyczne roku 2020
Jestem zachwycony |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
|
|
|
ArturS napisał/a: | Bolas wygrał. Zwyciężył w kategorii najlepsze zdjęcie historyczne roku 2020
Jestem zachwycony |
Z prawej to chyba nasz Lucjusz, także jego trzeba spytać o detale |
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
bolas napisał/a: | ArturS napisał/a: | Bolas wygrał. Zwyciężył w kategorii najlepsze zdjęcie historyczne roku 2020
Jestem zachwycony |
Widziałem na fb ale o dziwo nie zwróciłem uwagi na podobieństwo. Teraz widzę jedną z moich pokazowych min
Co do szczegółów - ustęp okupował Pan dowódca kompanji i warta była zaciągnięta celowo co by mu nikt nie przeszkadzał. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2020
|
|
|
Widać , ze to pierwszorczniacy. Nie tylko po galonach. Na posterunku wewnętrznym z bronią na ramieniu? Tam w środku siedzi ten co ich rozprowadzał. Jak nic też pierwszoroczniak...
PS. "WT" ani "Dz. Rozk" na widoczny ustęp nie ma ale widoczne szczegóły jak i znajomość historii Szkoły każą lokować miejsce tej zaszczytnej warty nie w Komorowie lecz w Różanie. |
|
|
|
|
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
bolas napisał/a: | ArturS napisał/a: | Bolas wygrał. Zwyciężył w kategorii najlepsze zdjęcie historyczne roku 2020
Jestem zachwycony |
co to odosobnienie robi z człowieka, jam siebie tu widział, a to był Lucjusz po prostu... |
|
|
|
|
blazlov
|
|
|
|
Coś w tym jest, mam kilka zdjęć na których w 100% są moi znajomi! piorunujące podobieństwa, jest to dodatkowy smaczek do wychwycenia |
|
|
|
|
lucjusz8
|
|
|
|
Jeager napisał/a: | bolas napisał/a: | ArturS napisał/a: | Bolas wygrał. Zwyciężył w kategorii najlepsze zdjęcie historyczne roku 2020
Jestem zachwycony |
co to odosobnienie robi z człowieka, jam siebie tu widział, a to był Lucjusz po prostu... |
Ciebie Marcinie za pierwszym razem właśnie miałem wrażenie, że widzę. Bardzo do Ciebie podobny |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
|
kiler
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2020
|
|
|
Przypomniałem sobie fotkę, którą już od dawna mam na dysku, ale w sumie dopiero teraz skojarzyłem ją ze SPP w Komorowie (te płaskorzeźby pasują mi stylem do pomników z parku wokół SPP, które kiedyś pokazywał w swoich programach red. Sikorski). Ktoś może potwierdzić? |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Pią 01 Maj, 2020
|
|
|
Nie kojażę tego ciekawego wystroju z SPP . Jeśli idzie i płaskorzeżby nie wiązałbym tego bezpośrednio z pomnikami fundowanymi przez kolejne promowane roczniki.
(Oglądalismy te pomniki w listopadzie ćwicząc w Komorowie przed wyjazdem na Rossę.)
Jest jeszcze jeden "twardy" argument, ze to nie Komorowo - otóż w stojakach stoją kbk wz 98 a tego typu uzbrojenia II i III rocznik SPP w Komorowie nie używał. Było ono natomiast używane jeśli idzie o podchorążych SPP przez I rocznik w Różanie.
Choć fotografia jeszcze do potwierdzonej identyfikacji - jest bardzo fajna. |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2020
|
|
|
Tym razem sedno sprawy czyli podchorąży rezerwy w ubiorze polowym ćwiczebnym letnim jako stażysta w pułku liniowym podczas Manewrów Pomorskich w 1937 r
Patrzę na jego uzbrojenie, próbuję określić stopień ( bo nie wiem czy jest to co widać, czy naramiennik się zagiął) i próbuję odgadnąć co podchorąży konkretnie porabia?... |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 13 Maj, 2020
|
|
|
W pracach nad przygotowywaną publikacją albumową "Strzelcy Kaniowscy 1918-39" wpadły mi ostatnio dwa ciekawe albumy z I Dywizyjnego Kursu SPR w 10 DP. To 1932/33 rok - kurs odbywał się w 28 pSK. Mamy około 150 zdjęć z dwóch albumów po 2 uczestnikach tego turnusu. Niesamowite zdjęcia, na zachetę pierwsze - przysięga na sztandar 28 pSK:
|
Ostatnio zmieniony przez Czw 14 Maj, 2020, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 14 Maj, 2020
|
|
|
Z w/w ... I dywizyjnego kursu SPR w 10 DP (przy 28 pSK 1932/33):
"Dwóch szwejków - spotkanie na służbie"
Ze zbiorów SHSK
|
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Czw 28 Maj, 2020
|
|
|
Znane od lat, bo jedno z najpiękniejszych zdjęć Szkoły Podchorążych Piechoty.
Maszerują podchorążowie trzeciego rocznika. Szyk ósemkowy stosowany na rewiach ( Pola Mokotowskie) . Zdjęcie dotąd było różnie przy różnych okazjach opisywane i datowane. Najprawdopodobniej fotografia wykonana w czerwcu 1937 podczas wielkiej defilady przed Karolem II Królem Rumunii. Typ wężyka na patkach jeszcze starszego wzoru ( nowy wz 36 obligatoryjnie od 1938).
|
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
To i ja coś dorzucę ze swojej kolekcji: kursant DKPR, najwyraźniej z jakimiś emblematami na naramiennikach. Mnie to wygląda jak emblemat 57pp wprowadzony po 1937 roku. Poza tym strasznie świecą mu się guziki, więc chyba nie cynowe (czy mi się tylko wydaje?). |
|
|
|
|
kiler
|
|
|
|
Wracając do Twojej fotki zawodowych Artur, to wszyscy mają odznakę SPP - myślałem, że dostawali ją dopiero absolwenci już po promocji. |
|
|
|
|
ArturS
|
|
|
|
|
blazlov
|
Wysłany: Pią 29 Maj, 2020
|
|
|
.
.................... i załączam zdjęcie podchorążych
Na głowicy sztandaru: 1 32
Nie jestem pewien czy po 1 jest kropka, czy to tylko skaza na odbitce.
|
Ostatnio zmieniony przez ArturS Sob 30 Maj, 2020, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
ArturS
|
Wysłany: Śro 17 Cze, 2020
|
|
|
Umundurowanie podchorążych typowe dla okresu 1922 - 1926 Szkoły Podchorążych w Warszawie ( Szkoła i koszary Al. Ujazdowskie 3.). Szkoła ta jako jedyna z warszawskich podchorążówek posiadała w latach 20 tych sztandar wręczony w roku 1921.
Fotografii SP z tego okresu jest mało i dlatego ta jest bardzo cenną.
I wszytsko fajnie i się zgadza ale... męczy mnie co to za budynek w tle?
Z początku wydawało mi się ze to budynek Szkoły od dziedzińca, ale na pewno nie jest to budynek Szkoły w Al. Ujzadowskich 3 o czym świadczy porównanie detali architektonicznych. Wpadłem w lekki klincz nie mogąc póki co umiejscowić
" w dawnej Warszawie" miejsca zrobienia tej fotografii. Trzeba się zastanowić gdzie kompania podchorążych ze sztandarem mogła być delegowana na terenie miasta i na nowo spróbować popatrzeć raczej już poza Al. Ujazdowskimi 3.
Lekkie podobieństwo tu widać do Ujazdowa... ale brak mi przekonania. "Bingo" jest chyba gdzie indziej.... |
|
|
|
|
blazlov
|
Wysłany: Śro 17 Cze, 2020
|
|
|
Z chęcią podejmę wyzwanie i poszukam co to może być za miejsce, choć szczerze raczej będzie to ciężka sprawa. Niebawem wrzucę pewną fotografię gdzie miejsce też będzie do identyfikacji.
Natomiast pytanie o głownię sztandaru. Czemu jest tam 1 32 ? |
|
|
|
|
|