Rekonstrukcja sylwetki starszego podoficera zawodowego |
Autor |
Wiadomość |
Sarna [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 21 Cze, 2012
|
|
|
kpt Jan Huber 3 maja 1937
http://www.audiovis.nac.g...6654680ec134d5/
Patrząc na sylwetki żołnierzy OZamkowego z 23 sierpnia 1939 a powyżej na ich dowodców, raczej sądzę, że ogólnie przyjęte było zachowanie 'na ostatni guzik', niezależnie od pozasłużbowych relacji i okoliczności.
Oczywiście - przepustka na miasto/urlop w uzdrowisku/skrajne pory roku zima-lato/raut popołudniowy w wąskim gronie/bankiet w hotelu z okazji x/ - okoliczności determinowały do zmian w mundurze, ale esprit de corps żandarmerii rodem z gabinetu wojskowego Prezydenta RP musiał wysooooko zobowiązywać... |
|
|
|
 |
Maciek Nowak
|
|
|
|
 |
bolas

|
Wysłany: Czw 21 Cze, 2012
|
|
|
Kilka typówek "ogólnych" z podoficerami w nowych mundurach na okazjach czysto prywatnych, poza służą ... często z pannami, na mieście itp ...
 |
|
|
|
 |
Maciek Nowak
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2012
|
|
|
Mam pytanie a propos savoire vivre'u- czy podwieczorek na świeżym powietrzu, g. 17.00 to sytuacja nakazujaca już st. wachmistrzowi założenie ubioru wieczorowego (szasery i sztyblety), czy wystarczy ubiór pozasłużbowy?
Mam dysonans poznawczy, bo właśnie widziałem na NACu zdjęcie z 1929 r, gdzie oficer towarzyszący Panu Prezydentowi ma wysokie buty i takież spodnie.
http://www.audiovis.nac.g...3a2994b6466136/ |
|
|
|
 |
Maciek Nowak
|
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2012
|
|
|
Na podwieczorek co najwyżej długie zielone spodnie (wg. terminologii z Dz.Rozk. "w kolorze ochronnym") do trzewików. |
|
|
|
 |
bolas

|
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 28 Wrz, 2012
|
|
|
Faktycznie, bardzo ładnie wyglądają. Może nawet strzemiączka miały na dole, które zostały wyprute. |
|
|
|
 |
|