Przesunięty przez: ArturS Sob 27 Cze, 2020 |
pas rembertowski ... |
Autor |
Wiadomość |
bolas [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 23 Maj, 2006 pas rembertowski ...
|
|
|
Mam pytanie propo tzw. "pasa rembertowskiego" ... co wiecie na jego temat ? Chodzi mi o ten eksperymantalny model pasa ze stalową klamrą z wytłoczonym orłem. Klamry są sygnowane numerem, zazwyczaj nie przekraczającym wartości 2500, producent to zwykle G.BOROWSKI, ŁÓDŹ. Ponoć częśc z tych pasów testowano w łódzkich pułkach kaniowskich. Nigdy nie widziałem 100% oryginalnego takeigo pasa ... czy ktoś widział ? Zazwyczaj w obiegu pojawiają się same klamry w róznych stanach. Pytam bo ostatnio miałem okazję zakupić takowy w stanie fabrycznym (numer klamry tysiąc dwieście coś tam), ale miałem wielki dylemat czy aby część skórzana nie jest przypadkiem niemiecka? Z braku pewności temat nie został zfinalizowany. Spotkałem się też z opiniami, że oryginalne pasy były parciane. Czy możecie coś pomóc fotkami/przepisami/opiniami ?
chodzi o taką klamrę - fotka poglądowa z sieci - to nie ta sztuka, na którą się czaję ...
|
|
|
|
|
lucjusz8
|
Wysłany: Pią 21 Gru, 2007
|
|
|
Wracając do zakurzonego już tematu "pasa rembertowskiego".
To jedyne znane mi zdjęcie z epoki z tym pasem. Niewątpliwie pas był skórzany i drugi pewnik jest taki, że zdjęcie było zrobione w Wilnie (pieczątka zakładu fot.):
Sprzedający opisał fotkę na allegro jako "5ppleg" ja jednak piątek na naramiennikach nie widzę.
Natomiast ostatnio (może z miesiąc -dwa temu) był na allegro pas skórzany z polskimi sygnaturami o ewidentnym przeznaczeniu pod klamrę. Dłogo się głowiłem czy to aby nie pas rembertowski. Jak znajdę foto to wrzucę.
Przy okazji czy ktoś zna wew. szer klamry (szreokość pasa)?
Pozdr,
Łukasz. |
|
|
|
|
|