C Y T A D E L A Strona Główna C Y T A D E L A
Forum dyskusyjne "CYTADELI"

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
i znów fajne fotki ...
Autor Wiadomość
bolas 

Wysłany: Pon 12 Cze, 2006   

bardzo fajna fotka - znana sytuacja i znane postaci - kapitulacja Lwowa - moją uwagę zwraca sposób noszenia kabury Visa przez tego oficera - zupełnie nieregulaminowy ... :szok: jakieś pomysły ? Z tego co pamiętam z innego, bardziej znanego kadru tej sytuacji to był rotmistrz dyplomowany.

Robert

Wysłany: Pon 12 Cze, 2006   

A ma ktoś może inne fotografie z kapitulacji Lwowa? Alba jakiś link do strony gdzie można je znaleźć.

michalmiazga
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Cze, 2006   

Kapitulacja Lwowa? Przed Niemcami?

Sarna
[Usunięty]

Niemcy, którzy bardzo chcieli zdobyć miasto, jeszcze 18 IX zrzucili ulotki wzywające do poddania i wystosowali ultimatum. Następnego dnia przypuścili generalny szturm, który został odparty. Wówczas ha rogatce Gródeckiej dwukrotnie zgłaszał się oficer?parlamentariusz z propozycją spotkania z przedstawicielem dowództwa polskiego, ale został odprawiony. Według relacji ówczesnego parlamentariusza polskiego, por. rez. Witolda Lisa-Olszewskiego, przedstawiciele niemieccy powiedzieli, że jeśli Lwów podda się Niemcom, to zostanie w Europie, a jeżeli bolszewikom ? to przejdzie do Azji.

Czy aby na zdjeciu to nie jest wlasnie porucznik Lis-Olszewski?! :szok:

Chudzin
[Usunięty]

Wygląda jakby miał dwie gwiazdki na naramiennikach.

A może ów oficer był leworęczny? Mam nadzieję że z powodu umiejscowienia kabury nie obłożycie go ekskomuniką ;-)

michalmiazga
[Usunięty]

Chudzin napisał/a:
Mam nadzieję że z powodu umiejscowienia kabury nie obłożycie go ekskomuniką ;-)

No na pewno do Cytadweli to by się nie załapał :śmiech:

bolas 

Hmmm przyznam że faktycznie nie pomyslałem i zacytowałem opis zdjęcia - ale pod Lwowem chyba faktycznie były prowadzone pertraktacje miedzy naszymi a niemcami - kojarzę niemal identyczne zdjęcie z polskimi parlamenariuszami (poza tym oficerem było jeszcze dwóch w adrianach z białymi flagami). Za to naprawdę zastanawia mnie ta kabura ? Może leworęczny ? Warto zwrcić uwagę na bardzo fajną sylwetkę młodszego oficera w mundurze polowo-garnizonowym - w sensie że nie ma np. drelichu tylko mundir jak garnizon bez patek i tylko czapkę polową :)

Funky_OWall
Moderator

Może to kabura, to taki fason na modłę np: niemiecką, tak jak ma oficer niemiecki, przesuniętą aż na tył?

polsmol
[Usunięty]

A może ten oficer jest z artylerii lub innych broni technicznych. Coś mi Tomek wspominał, że w takiej sytuacji oficerowie stosowali różne patenty się nie plątać w smycz od pistoletu.

bolas 

Wysłany: Pią 16 Cze, 2006   

No chłopaki dziś absolutny megawyczes .... :P :P :szok: :szok: :szok: :szok: :diablisko:

i z alledrogo.pl

bolas 

Wysłany: Nie 25 Cze, 2006   

Bardzo fajna fotka ... zwróccie uwagę na puszkę od maski RSC ... Artur to jak tam ta teza że WP korzystało tylko z niskich puszek a wysokie były cywilne ? :D

Funky_OWall
Moderator

Oooooooo nasza stodała znad Bzury!!!

ArturS

O! jest pierwsze zdjecie odkad intersuje sie tematem miedzywojennego WP przedstawiajace zolnierza Wojska Polskiego z wysoka puszka od maski RSC. PIERWSZE i dlatego bardzo zaskakujace :!:

pozdr,
Artur

Mariusz
[Usunięty]

Widziałem już dwa zdjęcia z wysokimi puszkami (oprócz zdjęcia zamieszczonego wyżej).
Puszki tego typu były używane przez wojsko, ale dlaczego w takim nikłym stopniu to już tylko mój domysł.

bolas 

Hmmmm może warto zastanowić się na powiązanie "długiej" puszki od RSC z kwiatkiem w cholewie ? :śmiech: :śmiech: :śmiech:

Może wydawano je tylko w takiej kombinacji :P :P :śmiech: :śmiech:

Czy jesteście w stanie poznać co ma żołnierz stojący po lewej na swym lewym boku za tajemniczą torbę ? Czy to jest ta torba na przybory i duperele łącznościowe ?

polsmol
[Usunięty]

A może to jest przysposobienie wojskowe?

ArturS

Torba wyglada na brezentowa obszywana skora - a taka kostrukcje mialy torby na akta stacyjne.

:śmiech: od tak wysublimowanych dywagacji jak kwiatek w cholewie versus dlugosc puszki łamane przez wymiary niewidocznego,to juz nie ja jestem secjalista :mruga:

pozdr,
Artur

fiku

Wysłany: Pon 26 Cze, 2006   

Na torbę narzędziową łaczności to nie wygląda (za wąskie paski), natomiast torba na akta stacyjne jak najbardziej może to być.

bolas 

Interesująca fotka - jeńcy pod Lwowem

Pietyczny
[Usunięty]

Ci, co ich pilnują, to też nie najlepiej wyglądają... Spójrzcie na tego strażnika na miedzy po prawej! Toż to on chyba i owijki ma... :szok:

Odpowiedz do tematu