|
C Y T A D E L A
Forum dyskusyjne "CYTADELI"
|
Szabla u podoficerów innych broni niż kawaleria: w 1938/39 r |
Autor |
Wiadomość |
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 14 Gru, 2009
|
|
|
Co do zasady szablę przypinało się z okazji oficjalnych wystąpień, nie nosiło się jej w codziennej służbie. W pułkach kawalerii i dywizjonach artylerii konnej wartownicy stali zawsze pod szablą (karabinek przez plecy, bagnet na prawym boku, szabla dobyta w pozycji na ramię). |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 15 Gru, 2009
|
|
|
Zdjęcie oryginalnego temblaka podoficerskiego miał gdzieś Lookas, musisz jego zapytać. Na pewno był on wykonany ze skóry, nieco inaczej splatanej niż w temblakach żołnierskich.
Jeśli chodzi o szable... Podoficerom zezwalano poza służbą nosić mundury i czapki wykonane z wełny czesankowej i szyte tak jak oficerskie. To samo dotyczyło pasów (za wyjątkiem poprzeczki) i butów. Domyślam się, że podobnie było z szablami, ale nie potrafię wskazać żadnego źródła. |
|
|
|
 |
Lookie [Usunięty]
|
|
|
|
Ano rzeczywiście, skórzane temblaki używano w polu. Rózniły sie misternościa wykonania. I podoficerskie czy oficerskie bardzo czesto były oplatane. Akurat ten, który miałem na fotkach raczej na pewno był podoficerski, jako, ze wykopano go na ludwikówce.
Natomiast co do owych materiałowych - prawdopodobnie ową praktykę ukrócono wraz z zakazem uzywania przez podoficerów pasów dwubolcowych. Nie mam jakichś dowodów, nie mniej na logikę biorąc, to co uchodziło przy bardziej eleganckim pasie dwubolcowym, wyglądało raczej dziwnie przy prostszym pasie zołnierskim. A zatem bardziej zwracało uwagę. A to z kolei zmuszało do działania oficerów:) |
|
|
|
 |
Kowalinho [Usunięty]
|
|
|
|
Wrzucam zdjęcie oryginalnego temblaka podoficerskiego, jeśli dobrze pomnę to wz25. Zdjęcie kiedyś wygrzebane z internetu. Plus do tego zdjęcie z mojej kolekcji - szwoleżer 1 pszwol z szablą podoficerską wz21 z takim temblakiem.
Nie słyszałem nigdzie, żeby zlikwidowano podoficerom temblaki wyjściowe, przy okazji reform mundurowych. Lookie, myślę że podoficerska szabla wz21 z podoficerskim temblakiem wyjściowym przy pasie podoficerskim wz35 wcale źle nie wyglądała
A co do używania przez podoficerów pasów dwubolcowych - to pamiętajmy, że w 1936 r zezwolono jeszcze st wachmistrzom i wachmistrzom (i równorzędnym) na używanie ich poza służbą. Czemu więc nie założyć, mając jeszcze szablę przy boku, ładniejszego temblaka?
Ale te temblaki w czasie służby... Hmm, poszperam, może jakaś fotka z epoki się znajdzie.
A, pisałem to tylko w kontekście kawalerii, ale może się przyda i tak...
Pozdrawiam,
Paweł
 |
Ostatnio zmieniony przez Kowalinho Śro 16 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lucjusz8

|
|
|
|
Pawle - wstawiaj proszę miniatury zdjeć (po kliknięciu powiekszane). Mamy taką zasadę na naszym forum. Wątki wielo-zdjeciowe/stronnicowe szybciej się ładują. |
|
|
|
 |
Sarna [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 16 Gru, 2009
|
|
|
Cytat: | Czy przy pelnieniu codziennej sluzby takze ja nosili? Szczególnie interesuja mnie podoficerowie zandarmerii. |
W temacie Korpus podoficerski zandarmerii, sluzba zawodowa, druga polowa lat 30.
- w codziennej sluzbie - na patrolu, w czasie wykonywania obowiazkow, inspekcji, ochrony itp. - podoficerowie mlodsi nie nosili szabli, jedynie kbk z bagnetem.
Podoficerowie starsi - bron palną krotką (wachmistrz zandarmerii/sierzant).
Nie mam potwierdzonych danych, ale mozliwe, ze na sluzbie w uzyciu byla półszabla, (tzw. "króciak", dł. głowni 669 mm) na zabce http://odkrywca.pl/forum_...7/125168581.jpg + egzemplarz wytwórni A. Manna: http://www.artinfo.pl/?pi...d2=162523&lng=1 uzywany rowniez przez Policje Panstwowa.
Szabla paradna wz. 21 w wersji podoficerskiej - obowiazywala w czasie uroczystosci panstwowych, pulkowych/dywizjonowych Z.W., koscielnych, waznych wizyt itp. jako powszechny - w kadrze podoficerskiej Wojska Polskiego - element munduru sluzbowego.
St. wachmistrz zandarmerii Oddziału Zamkowego Prezydenta RP - wg. zarzadzen specyficznej sluzby mogl czesciej wystepowac 'przy szabli' w roznego rodzaju honorowych asystach. |
Ostatnio zmieniony przez Sarna Śro 16 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sarna [Usunięty]
|
|
|
|
Jan Suliński, Żandarmeria organ bezpieczeństwa armii 1918-1945, Warszawa 2003 |
|
|
|
 |
Kowalinho [Usunięty]
|
|
|
|
lucjusz8 napisał/a: | Pawle - wstawiaj proszę miniatury zdjeć (po kliknięciu powiekszane). Mamy taką zasadę na naszym forum. Wątki wielo-zdjeciowe/stronnicowe szybciej się ładują. |
Wybaczcie, już poprawiłem.
Co do szabli podoficerskiej i temblaka - jakoś w styczniu-lutym wybieram się do Marka Sobuckiego i postaram się zamówić podoficerską wz21, a jeśli będzie możliwość to razem z temblakiem materiałowym.
Co z tego wyjdzie - napiszę.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Jeśli chodzi o szable, zdecydowanie Marek Sobucki. |
|
|
|
 |
bolas

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
|
|
|
Podepnę się pod temat, bo ostatnio obdarowano mnie kopią szabli wz.21 i zacząłem dumać nad zakupem żabki i temblaka. Również do roli podoficera, tylko do wybranych wystąpień uroczystych. Temat nigdy mnie głębiej nie interesował, a teraz gdy nagle trzeba ocenić współczesną replikę/kopie temblaka lub żabki, bądź pokusić się o opracowanie dokumentacji i zlecenie tego komuś ... okazuje się że to nie takie proste. |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Z temblakami podoficerskimi jets problem, bo zdaje się, że nikt ich nie szyje. Powszechnie dostępne są żołnierskie, rzadziej oficerskie. Najlepiej byłoby mieć jakis oryginał na wzór i dać dobremu rymarzowi do uszycia. Żabkę dostaniesz tutaj repliki Zwykla mają bardzo długi czas oczekiwania, ale może zimą jest coś lepiej. |
|
|
|
 |
bolas

|
|
|
|
Nie zauważyłem, że repliki-kloda.com mają też żabkę wz.27 .... ciekawe tylko czemu jest taka różnica w cenie między wz.27 a wz.34 (140/90). Co do temblaków to spróbuje w styczniu wpaść z aparatem na tą naszą łódzką wystawę o szablach, sporo tam oryginałów niestety jednak nie bardzo wolno zrobić zdjecia, bo to zbiory prywatne i wlaściciele tak sobie zastrzegli.
Czy podoficerska różniła się tylko kolorem oprawy ? Nie jestem do końca pewien, zawsze wydawało mi się, że podoficerskie miały całą rękojeść jest z białego metalu (kabłąk, jelec,kapturek i oprawa). Temat jest dla mnie mało znany, bo specjalnie wcześniej mnie jakoś nie interesował.
Świetny temat to też musztra z szablą. Jedyne co znalazłem to fragmenty w Regulaminie Kawalerii z cz.1 - są tam opisane podstawowe chwyty: "Szable w dłoń", "szable schroń", "prezentuj", postawy i poruszenia z szablą, salutowanie i tak dalej. Czy znacie coś bardziej szczegółowego dla piechoty ?
EDIT: Znalazłem na innym forum nieco materiałów, które wstawiam i tutaj.
Źródło: http://www.zbieramwp.fora...emblak,441.html
http://img63.imageshack.us/img63/1662/temb.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/5630/tembl.jpg
http://img526.imageshack....430/temblak.jpg |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
Jeśli mnie pamięć nie myli, rękojeści szabli podoficerskie nie były obciagane skórą, a miały drewnianą oprawę, tak jak żołnierskie. Musztra piesza szablą jest zdaje się taka sama we wszystkich rodzajach wojsk. Bronie jezdne miały do tego całą gamę zasad dotyczących musztry konno. |
|
|
|
 |
bolas

|
|
|
|
Oprawa i rękojeść to często pojęcia stosowane zamiennie. Czasami spotyka się też, że oprawa to tylko same np. okładki czy skóra z oplotem. Patrząc na terminologie z reg.kawalerii z 1938 mamy szablę składającą się z głowni i rekojeści. Z czego głownia to: ostrze, grzbiet i pióro. Na głowni są bruzdy, a część jej przy rękojeści to zastawa. Rękojeść zaś to jelec, kabłąk, oprawa rękojeści, kapturek i głowica.
Katalog wspaniałej wystawy w łódzkim MTN (http://muzeumtradycji.pl/page/index.php?str=151&id=57), dzieli budowę b. podobnie:
Szabla to głownia i rękojeść (w nawiasie podana też nazwa oprawa). Głownia to zaś pióro, brzusiec i zastawa + grzbiet. Profil głowni i jego elementy to: płaz, zbrocze, bruzda, studzina. W rękojeści zaś pojawiają się terminy: jelec, wąsy, łezka, warkocz, trzon, ząb, kabłąk, głowica i kapturek.
W obu wypadkach jako rysunek pojawia się szabla wz.34. Niestety nie mam skanera pod ręką, to by znacznie uprościło sprawę ... |
|
|
|
 |
bolas

|
|
|
|
 |
Sarna [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010
|
|
|
Kilka niescislosci:
to szabla paradna (nie bojowa), oficerska (nie podoficerska), nieregulaminowa - trzybruzdowa, nagrodowa (wreczona prymusowi Szkoly Podoficerskiej), z resztkami srebrzenia mosieznych el.: jelca/kablaka, kaptura. |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
A w piechocie były w ogóle inne szable niż paradne? Bo i po co piechocie szabla bojowa? |
|
|
|
 |
Jeager [Usunięty]
|
|
|
|
piotrek napisał/a: | A w piechocie były w ogóle inne szable niż paradne? Bo i po co piechocie szabla bojowa? |
ciekawe pytanie, np. czy zwiadowcy konni mieli na wyposażeniu szablę? |
|
|
|
 |
piotrek [Usunięty]
|
|
|
|
W artylerii tak, czy w piechocie, nie wiem. |
|
|
|
 |
Schrek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010
|
|
|
Tak oddziały zwiadowców wchodzących w skład pułkowych kompanii zwiadowców miały na wyposażeniu szable. Jakie a to zależy od pułków ale raczej te starszych wzorów. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|