C Y T A D E L A Strona Główna C Y T A D E L A
Forum dyskusyjne "CYTADELI"

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szabla u podoficerów innych broni niż kawaleria: w 1938/39 r
Autor Wiadomość
piotrek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2009   

Co do zasady szablę przypinało się z okazji oficjalnych wystąpień, nie nosiło się jej w codziennej służbie. W pułkach kawalerii i dywizjonach artylerii konnej wartownicy stali zawsze pod szablą (karabinek przez plecy, bagnet na prawym boku, szabla dobyta w pozycji na ramię).

piotrek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   

Zdjęcie oryginalnego temblaka podoficerskiego miał gdzieś Lookas, musisz jego zapytać. Na pewno był on wykonany ze skóry, nieco inaczej splatanej niż w temblakach żołnierskich.

Jeśli chodzi o szable... Podoficerom zezwalano poza służbą nosić mundury i czapki wykonane z wełny czesankowej i szyte tak jak oficerskie. To samo dotyczyło pasów (za wyjątkiem poprzeczki) i butów. Domyślam się, że podobnie było z szablami, ale nie potrafię wskazać żadnego źródła.

Lookie
[Usunięty]

Ano rzeczywiście, skórzane temblaki używano w polu. Rózniły sie misternościa wykonania. I podoficerskie czy oficerskie bardzo czesto były oplatane. Akurat ten, który miałem na fotkach raczej na pewno był podoficerski, jako, ze wykopano go na ludwikówce.
Natomiast co do owych materiałowych - prawdopodobnie ową praktykę ukrócono wraz z zakazem uzywania przez podoficerów pasów dwubolcowych. Nie mam jakichś dowodów, nie mniej na logikę biorąc, to co uchodziło przy bardziej eleganckim pasie dwubolcowym, wyglądało raczej dziwnie przy prostszym pasie zołnierskim. A zatem bardziej zwracało uwagę. A to z kolei zmuszało do działania oficerów:)

Kowalinho
[Usunięty]

Wrzucam zdjęcie oryginalnego temblaka podoficerskiego, jeśli dobrze pomnę to wz25. Zdjęcie kiedyś wygrzebane z internetu. Plus do tego zdjęcie z mojej kolekcji - szwoleżer 1 pszwol z szablą podoficerską wz21 z takim temblakiem.

Nie słyszałem nigdzie, żeby zlikwidowano podoficerom temblaki wyjściowe, przy okazji reform mundurowych. Lookie, myślę że podoficerska szabla wz21 z podoficerskim temblakiem wyjściowym przy pasie podoficerskim wz35 wcale źle nie wyglądała :-)

A co do używania przez podoficerów pasów dwubolcowych - to pamiętajmy, że w 1936 r zezwolono jeszcze st wachmistrzom i wachmistrzom (i równorzędnym) na używanie ich poza służbą. Czemu więc nie założyć, mając jeszcze szablę przy boku, ładniejszego temblaka?

Ale te temblaki w czasie służby... Hmm, poszperam, może jakaś fotka z epoki się znajdzie.

A, pisałem to tylko w kontekście kawalerii, ale może się przyda i tak...

Pozdrawiam,
Paweł

Ostatnio zmieniony przez Kowalinho Śro 16 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

lucjusz8

Pawle - wstawiaj proszę miniatury zdjeć (po kliknięciu powiekszane). Mamy taką zasadę na naszym forum. Wątki wielo-zdjeciowe/stronnicowe szybciej się ładują.

Sarna
[Usunięty]

Wysłany: Śro 16 Gru, 2009   

Cytat:
Czy przy pelnieniu codziennej sluzby takze ja nosili? Szczególnie interesuja mnie podoficerowie zandarmerii.

W temacie Korpus podoficerski zandarmerii, sluzba zawodowa, druga polowa lat 30.
- w codziennej sluzbie - na patrolu, w czasie wykonywania obowiazkow, inspekcji, ochrony itp. - podoficerowie mlodsi nie nosili szabli, jedynie kbk z bagnetem.
Podoficerowie starsi - bron palną krotką (wachmistrz zandarmerii/sierzant).

Nie mam potwierdzonych danych, ale mozliwe, ze na sluzbie w uzyciu byla półszabla, (tzw. "króciak", dł. głowni 669 mm) na zabce http://odkrywca.pl/forum_...7/125168581.jpg + egzemplarz wytwórni A. Manna: http://www.artinfo.pl/?pi...d2=162523&lng=1 uzywany rowniez przez Policje Panstwowa.

Szabla paradna wz. 21 w wersji podoficerskiej - obowiazywala w czasie uroczystosci panstwowych, pulkowych/dywizjonowych Z.W., koscielnych, waznych wizyt itp. jako powszechny - w kadrze podoficerskiej Wojska Polskiego - element munduru sluzbowego.

St. wachmistrz zandarmerii Oddziału Zamkowego Prezydenta RP - wg. zarzadzen specyficznej sluzby mogl czesciej wystepowac 'przy szabli' w roznego rodzaju honorowych asystach.
Ostatnio zmieniony przez Sarna Śro 16 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sarna
[Usunięty]

Jan Suliński, Żandarmeria organ bezpieczeństwa armii 1918-1945, Warszawa 2003

Kowalinho
[Usunięty]

lucjusz8 napisał/a:
Pawle - wstawiaj proszę miniatury zdjeć (po kliknięciu powiekszane). Mamy taką zasadę na naszym forum. Wątki wielo-zdjeciowe/stronnicowe szybciej się ładują.

Wybaczcie, już poprawiłem.

Co do szabli podoficerskiej i temblaka - jakoś w styczniu-lutym wybieram się do Marka Sobuckiego i postaram się zamówić podoficerską wz21, a jeśli będzie możliwość to razem z temblakiem materiałowym.
Co z tego wyjdzie - napiszę.

Pozdrawiam,

piotrek
[Usunięty]

Jeśli chodzi o szable, zdecydowanie Marek Sobucki.

bolas 

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

Podepnę się pod temat, bo ostatnio obdarowano mnie kopią szabli wz.21 i zacząłem dumać nad zakupem żabki i temblaka. Również do roli podoficera, tylko do wybranych wystąpień uroczystych. Temat nigdy mnie głębiej nie interesował, a teraz gdy nagle trzeba ocenić współczesną replikę/kopie temblaka lub żabki, bądź pokusić się o opracowanie dokumentacji i zlecenie tego komuś ... okazuje się że to nie takie proste.

piotrek
[Usunięty]

Z temblakami podoficerskimi jets problem, bo zdaje się, że nikt ich nie szyje. Powszechnie dostępne są żołnierskie, rzadziej oficerskie. Najlepiej byłoby mieć jakis oryginał na wzór i dać dobremu rymarzowi do uszycia. Żabkę dostaniesz tutaj repliki Zwykla mają bardzo długi czas oczekiwania, ale może zimą jest coś lepiej.

bolas 

Nie zauważyłem, że repliki-kloda.com mają też żabkę wz.27 .... ciekawe tylko czemu jest taka różnica w cenie między wz.27 a wz.34 (140/90). Co do temblaków to spróbuje w styczniu wpaść z aparatem na tą naszą łódzką wystawę o szablach, sporo tam oryginałów niestety jednak nie bardzo wolno zrobić zdjecia, bo to zbiory prywatne i wlaściciele tak sobie zastrzegli.

Czy podoficerska różniła się tylko kolorem oprawy ? Nie jestem do końca pewien, zawsze wydawało mi się, że podoficerskie miały całą rękojeść jest z białego metalu (kabłąk, jelec,kapturek i oprawa). Temat jest dla mnie mało znany, bo specjalnie wcześniej mnie jakoś nie interesował.

Świetny temat to też musztra z szablą. Jedyne co znalazłem to fragmenty w Regulaminie Kawalerii z cz.1 - są tam opisane podstawowe chwyty: "Szable w dłoń", "szable schroń", "prezentuj", postawy i poruszenia z szablą, salutowanie i tak dalej. Czy znacie coś bardziej szczegółowego dla piechoty ?

EDIT: Znalazłem na innym forum nieco materiałów, które wstawiam i tutaj.
Źródło: http://www.zbieramwp.fora...emblak,441.html
http://img63.imageshack.us/img63/1662/temb.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/5630/tembl.jpg
http://img526.imageshack....430/temblak.jpg

piotrek
[Usunięty]

Jeśli mnie pamięć nie myli, rękojeści szabli podoficerskie nie były obciagane skórą, a miały drewnianą oprawę, tak jak żołnierskie. Musztra piesza szablą jest zdaje się taka sama we wszystkich rodzajach wojsk. Bronie jezdne miały do tego całą gamę zasad dotyczących musztry konno.

bolas 

Oprawa i rękojeść to często pojęcia stosowane zamiennie. Czasami spotyka się też, że oprawa to tylko same np. okładki czy skóra z oplotem. Patrząc na terminologie z reg.kawalerii z 1938 mamy szablę składającą się z głowni i rekojeści. Z czego głownia to: ostrze, grzbiet i pióro. Na głowni są bruzdy, a część jej przy rękojeści to zastawa. Rękojeść zaś to jelec, kabłąk, oprawa rękojeści, kapturek i głowica.

Katalog wspaniałej wystawy w łódzkim MTN (http://muzeumtradycji.pl/page/index.php?str=151&id=57), dzieli budowę b. podobnie:

Szabla to głownia i rękojeść (w nawiasie podana też nazwa oprawa). Głownia to zaś pióro, brzusiec i zastawa + grzbiet. Profil głowni i jego elementy to: płaz, zbrocze, bruzda, studzina. W rękojeści zaś pojawiają się terminy: jelec, wąsy, łezka, warkocz, trzon, ząb, kabłąk, głowica i kapturek.

W obu wypadkach jako rysunek pojawia się szabla wz.34. Niestety nie mam skanera pod ręką, to by znacznie uprościło sprawę ...

bolas 

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010   

Ciekawy egzemplarz szabli podoficerskiej, z dedykacją dla prymusa szkoły podoficerskiej. Jednak wykończona w mosiądzu, bez białego metalu:

http://allegro.pl/item842...doficerska.html

Sarna
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

Kilka niescislosci:
to szabla paradna (nie bojowa), oficerska (nie podoficerska), nieregulaminowa - trzybruzdowa, nagrodowa (wreczona prymusowi Szkoly Podoficerskiej), z resztkami srebrzenia mosieznych el.: jelca/kablaka, kaptura.

piotrek
[Usunięty]

A w piechocie były w ogóle inne szable niż paradne? Bo i po co piechocie szabla bojowa?

Jeager
[Usunięty]

piotrek napisał/a:
A w piechocie były w ogóle inne szable niż paradne? Bo i po co piechocie szabla bojowa?

ciekawe pytanie, np. czy zwiadowcy konni mieli na wyposażeniu szablę?

piotrek
[Usunięty]

W artylerii tak, czy w piechocie, nie wiem.

Schrek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010   

Tak oddziały zwiadowców wchodzących w skład pułkowych kompanii zwiadowców miały na wyposażeniu szable. Jakie a to zależy od pułków ale raczej te starszych wzorów.

Odpowiedz do tematu