To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
C Y T A D E L A
Forum dyskusyjne "CYTADELI"

Intendentura - Kociołki do gotowania dla łączności

Anonymous - Pon 16 Kwi, 2012
Temat postu: Kociołki do gotowania dla łączności
Przeglądając różne archiwa, biblioteki często natrafiamy na ciekawe dokumenty. Analizując zbiory Centralnej Biblioteki Wojskowej natrafiłem na dokumenty/instrukcje instytutu technicznego intendentury z 1937 roku dotyczące czegoś takiego jak „kociołki dla formacyj łączności” oraz „puszki na sprzęt do kociołków dla formacyj łączności” (pisownia org).
Zastanawialiśmy się w grupie co to było, jak wyglądało ,dlaczego dla łączności?
Dzięki uprzejmości Centralnej Biblioteki Wojskowej nasze wątpliwości zostały rozwiane. Przesłano nam skany interesujących nas dokumentów.
Kociołki w najprostszych słowach był to zestaw do gotowania dla łącznościowców , którzy wykonywali swoje zadania w polu nie bazując na oprowiantowaniu strzeleckich kompanii piechoty. Kociołki mogły być przewożone na wozach sprzętowych. Zajmowały bardzo mało miejsca.
„Kociołki do gotowania dla formacyj łączności” zatwierdzone instrukcją techniczną przez Ministerstwo Spraw Wojskowych dep.intendentury z dnia 23 kwietnia 1937 roku.
W skład kociołków wchodził następujący sprzęt:
-kociołek z pokrywą 12L o wadze 2,8kg (kociołek zewnętrzny był pokryty emalią w kolorze ochronnym.
-kociołek 9L o wadze 2,2kg
-kociołek 7L o wadze 1,8kg
Oraz :
-uchwyty do kociołka (służyły do przenoszenia kociołka) w zestaw wchodziły 2 uchwyty.
-1 czerpak składany o pojemności 0,8L i wadze 225g (służył do nakładania oraz mieszania strawy) nasz wykonaliśmy z czerpaka powojennej kuchni polowej Wojska Polskiego z tą różnicą ,że współczesne czerpaki są nitowane a przedwojenne były zgrzewane.
-1 cedzidło składane-pojemność ta sama co czerpaka czyli 0,8L. Cedzidło służyło do odcedzania np. ziemniaków. Nasze cedzidło zostało zrobione z czerpaka powojennego natomiast układ dziurek w cedzidle wzorowaliśmy na org przedwojennym cedzidle o większej pojemności.
-2 noże kuchenne małe.
-2 noże do ziemniaków.
-1 widelec kuchenny zakrzywiony o wadze 85g.
-1 łyżka drewniana .
-1 patelnia składana o średnicy 195mm i wadze 1,11kg (znalezienie takiej patelni zajęło nam troszkę czasu) dodatkowo musieliśmy wykonać specjalny uchwyt pod drewnianą rękojeść do patelni.
-3 łańcuszki –każdy łańcuszek zakończony hakami celem podwieszenia kociołków nad paleniskiem.
-1 puszka na sprzęt.
Kociołki skonstruowane są w ten sposób iż wkłada się jeden w drugi, przy czym w najmniejszy kociołek wkłada się cedzidło, czerpak i patelnię bez trzonków.
Pozostały sprzęt wraz z trzonkami czerpaka, cedzidła i patelni wkłada się do puszki.
Tak złożony zestaw kociołków umieszcza się w oddzielnej komorze pojazdu celem przewozu.
Instrukcja podaje inne ważne informacje:
Gotowanie odbywa się w ten sposób ,że kociołki podwiesza się nad paleniskiem za pomocą łańcuszków wchodzących w skład wyposażenia puszki na sprzęt lub ustawiając kociołki na trzonie kuchennym, kamieniach ,cegłach.
Drugą ważna informacja to fakt ,że z kociołków mogło się najeść 12 ludzi (czyli ok. 2 patrole telefoniczne)

Istotnym jest także fakt ,że instrukcja z 1937 roku wycofywała przepis z 1929 ( kociołki do gotowania dla formacyj łączności L.cz. 3460/29./Pr.Zywn. z dnia 16.07.1929 r. nr kat. 152.)
Wynika jednoznacznie ,że takowy sprzęt występował na stanach formacji łączności II RP ( w jakich ilościach i na jakich szczeblach to już pytania na jakie nie udało się znaleźć odpowiedzi).Weszliśmy także w posiadanie ciekawej informacji w nawiązaniu do samych kociołków otóż kolega z 4pp Leg. dysponuje skanem dokumentu w którym pojawia się wzmianka o zleceniu na wykonanie kociołków dla huty „Ludwików”
Udało się odtworzyć praktycznie cały zestaw. Obecnie poszukujemy odpowiednich pokrywek do naszych kociołków. Dodaliśmy mały element o którym nie było mowy w instrukcjach. Tym elementem jest trójnóg do podwieszania kociołków. Nie pojawia się wzmianka ale nie ma także informacji ,że wojsko nie posiłkowało się elementami tworzonymi „na prędce” w koszarach.
O kolejnych elementach wyposażenia przedwojennej łączności, odtworzonych przez Stowarzyszenie ...niebawem..

odtworzony sprzęt







zdjęcia z użycia kociołków.












ost strona instrukcji o kociołkach z CBW.


Anonymous - Pon 16 Kwi, 2012

Gratulacje. Jadnakże trójnogi rosną w krzakach i lasach, ewentualnie można się pokusić na zrobienie kuchni ziemnej.
http://img.audiovis.nac.g...C_1-P-752-1.jpg
Bardzo sobie chwalę ten patent, bo temperatura nie ucieka, jak i też ognia nie widać z daleka.

Anonymous - Pon 16 Kwi, 2012

Horhe napisał/a:
Gratulacje. Jadnakże trójnogi rosną w krzakach i lasach, ewentualnie można się pokusić na zrobienie kuchni ziemnej.
http://img.audiovis.nac.g...C_1-P-752-1.jpg
Bardzo sobie chwalę ten patent, bo temperatura nie ucieka, jak i też ognia nie widać z daleka.


testowalismy patent z kijkami oraz cegiełkami i w przypadku transportu, szbkości demontażu i innych kwestii logistycznych słabo się sprawdza.
Na dłuższy postój kuchnia ziemna ok ..ale 2-3 godzinna diorama lub prezentacja na jakimś rynku..taka infrastruktura kuchenna odpada.

Rzadki - Czw 24 Sty, 2013

Udało mi się wypuścić już artykuł o produkcji dla wojska huty "Ludwików", jednak wedle "moich" materiałów nie ma nic n/t faktycznego wprowadzenia tego sprzętu do użytku. Wiadomo coś więcej, czy wyszło to na pewno poza fazę projektową/testową?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group