Zdjęcia - i znów fajne fotki ...
Anonymous - Śro 04 Kwi, 2012
Kolejna fajna fotka z wariacją noszenia oporządzenia do wz.28 w piechocie ...
http://odkrywca.pl/forum_.../1_copy2275.jpg
Trójek całkiem sporo widać, nie widać za to piątek ... i co ciekawe część owych panów ma kostki, a część tylko paski od chlebaka ...
radek - Czw 05 Kwi, 2012
Zdecydowanie najbardziej "przejmujące" ze zdjęć jakie udało mi się zakupić.
Anonymous - Czw 05 Kwi, 2012
Mocne, czy mnie oczy mylą czy po prawo leży Niemiec ? Hełm jakby z daszkiem i charakterystycznym podcięciem koło ucha ?
radek - Czw 05 Kwi, 2012
Na 99% po prawej leży Niemiec, ciekawi mnie co ma na plecach? Po prawej raczej Polak o czym może świadczyć kształt łopatki.
Anonymous - Czw 05 Kwi, 2012
Na moje oko obaj to Polacy niestety ten na prawo lezy na tornistrze widać że to gruby tornister i w dodatku nie ma stroczonego koca ani płaszcza byc może że reszta jest pod klapą (za wyjatkiem płaszcza),chełm ponadto nie bardzo przypomina niemiecki.
kiler - Wto 10 Kwi, 2012
Po prawej zdecydowanie Niemiec: widać dość dobrze długi nakarczek hełmu, na plecach koc lub zelta zwinięta wokół menażki (zbyt okrągłe i za małe jak na tornister), tak jak tutaj
kiler - Wto 10 Kwi, 2012
Co do łopatki tego po lewej, to jest podobna do austriackiej, również używanej w Wehrmachcie, zwłaszcza w jednostkach powstałych na bazie austriackich po Anschlusie (niektóre pułki strzelców górskich walczące w 1939 w południowej Polsce).
Tak więc łopatka do końca też tu nie rozstrzyga.
Anonymous - Wto 10 Kwi, 2012
Ten sposób troczenia płachty namiotowej/koca wokół menażki tak samo występował w WP, rzadko go widać na zdjęciach, ale to był taki sam standard zaryzykuje twierdzenie jak u Szkopów. Nic nowego, to patent pierwszowojenny zdaje się. Kojarzę kilka zdjęć z regulaminów z tym - szczególnie kilka zdjęć z celowniczymi rkm z początku lat 30-tych. Jeżeli polegli to przeciwne strony, to jest to chyba pierwsza fotografia jaką kojarzę gdzie widać żeby używali sił jeńców do chowania swych poległych. Łopatka - hmmm ... jak dla mnie to może być i "austriak" więc obie strony równie prawdopodobne.
radek - Śro 11 Kwi, 2012
Ten po prawej także Niemiec, wypatrzyłem charakterystyczne zapięcie pasa.
Anonymous - Czw 12 Kwi, 2012
Może to jednak ranni nie polegli ? I dlatego nasi robią za tragarzy ? Świeżo po walce, w sumie obaj leżący wyglądają równie przekonywująco jako potencjalni ranni czekający na transport. Być może dlatego ten niemiecki podoficer tak spokojnie sobie stoi i wydaje polecenia palcem ... hmmm ?
radek - Czw 12 Kwi, 2012
To czy są zabici czy ranni raczej trudno będzie stwierdzić. Ten podoficer to sanitariusz czy noszowy?
kiler - Sob 14 Kwi, 2012
To podoficer "mit Portepe" (z temblakiem przy bagnecie - inna sprawa, że rzadko widzianym w polu) czyli starszy (od Feldwebla w górę, coś około naszego sierżanta), więc z pewnością nie noszowy.
ArturS - Nie 15 Kwi, 2012
bolas napisał/a: | Ten sposób troczenia płachty namiotowej/koca wokół menażki tak samo występował w WP, rzadko go widać na zdjęciach, |
Zaobserwowałem to na przykładzie piechoty WP ale w 1920 roku - fotografie przedstawiały zolnierzy z dywizji wielkopolskich, gdzie nie trudno się trafnie domyśleć- było to przeniesione wprost z praktyki w armii niemieckiej.
na zdjęciach z cwiczeń okresu pokoju, w latach 30- ch, czy w czasie kampanii wrzęsniowej - nie mialem okazji widzieć takiego " szturmgepaka" w WP.
Jesli juz, to widzimy typowe noszenie - przez ramię.
Anonymous - Wto 17 Kwi, 2012
Zmiana Warty Głównej przed Komendą Miasta w Warszawie, Baon Stołeczny Krakowsko-Śląski latem 1939 r. -
Ostatni wzorzec musztry na honorowym posterunku wartowniczym, nowe ujęcia w kierunku na taras (już po remoncie i przebudowie zakończonej wiosną 1937 r., znanej nam z kroniki PAT, w ktorej operator dwoił się i troił aby nie sfilmować niekorzystnego tła kończącej się budowy).
Cenny widok udekorowanego tarasu a na nim - zmiana wartownika alarmowego wg. ostatniego sprzed wojny rozporządzenia regulaminu służby wewnętrznej.
Co ciekawe, na ujęciach widać kolejny remont - tym razem vis-a-vis, elewacji Hotelu Europejskiego.
Doskonale widoczne: marsz na baczność (wysokość uniesionej stopy, noga prosta w kolanie, zdecydowany ale nieprzerysowany ruch prawej ręki "rączka-sprzączka").
Polecam uwadze.
Anonymous - Pią 20 Kwi, 2012
Świetne zdjęcie, niesamowita kombinacja detali ... ciekawią mnie te ciemne obszycia naramienników ... jakiś pomysł ?
http://plfoto.com/zdjecia_new2/2415918.jpg
Anonymous - Pią 20 Kwi, 2012
Bolek, to niestety typowy, niezbyt staranny retusz foto przy użyciu kałanka; spójrz na obwiedzenie cienia pod galonem czapki, stopień na otoku, podkreślenia w uszach, na białym kołnierzyku, pod naramiennikami ze stopniem kpr. ...
Mówisz o detalach munduru kadry podoficerskiej - st. sierż. Kłaput -
http://audiovis.nac.gov.p...ec86a4ccaf4bf3/
ArturS - Pon 14 Maj, 2012
świetna fotografia zolnierzy 73 pp z Katowic z 1930 roku ( szkoła podoficerska),
http://allegro.pl/73-pp-k...2319609400.html
Zołnierze uzbrojeni w w kb wz 98 mauser a popatrzcie, co stanowi uzbrojenie grenadierów z VB. - taki ukłąd uzbrojnia obserwuję kolejny raz z rzędu. Ciekawe jak bardzo powtarzalny był to schemat.
Anonymous - Pon 14 Maj, 2012
W pułkach wielkopolskich (np.57pp,58pp) przynajmniej w okresie funkcjonowania garłaczy także w wykazach znajdują się właśnie takie zestawienia czyli drużyna ma Mausery z wyjątkiem garłaczowego kóry ma Lebela, widać to w dokumentach np. po typach i ilości wydanej amunicji ślepej na manewry.
Anonymous - Pon 14 Maj, 2012
Panowie myślę, że interesujące zdjęcie z jednodniówki KOP-u, marsz drużyny KOP-u z okazji imienin marszałka, spójrzcie na konfigurację ładownic, jeśli przyjąć, że w ładownicy trójkomorowej są naboje to co jest w takim razie w drugiej ładownicy i to chyba jest carska ładownica prawda???
Anonymous - Pią 25 Maj, 2012
Niesamowite zdjęcie z Cytadeli -
http://audiovis.nac.gov.p...bd39b0209c3c0d/
|
|
|