Zdjęcia - i znów fajne fotki ...
Anonymous - Wto 08 Lut, 2011
Zgadza się, nowe przepisy obowiązywały od 1 kwietnia 1936 r. Nie mogę chwilowo znaleźć poprzednich regulacji. Pochodziły zdaje się z 1928 r.
Ciekawe czy podchorąży rezerwy po 1936 roku mógł donaszać wz.19 kurtkę czy musiał ją wymienić, zwłaszcza o takiej mowa jak tutaj - czyli pozasłużbowej. Gdzieś w Dz. Rozkazów widziałem zapis, ale nie mogę go przypomnieć sobie ...
ArturS - Wto 08 Lut, 2011
Podoficerowie zawodowi i podchorazowie od maja 1937 mieli zacząc nosic kurtkę nowego wzoru i faktycznie w przyapadku tych wojskowych - nie trudno na zdjeciach zaobserwowac wdrozenie tego rozkazu w zycie.
Podchorąży rezerwy do ubioru pozasłużbowego miał prawo nosić kurtkę z tkaniny czesankowej kroju jak dla oficerów. Można to zaobserowac na przykaldzie zachowanych fotografii i eksponatów - ocalałych kurtek.
Warto tez zwrocićuwgę na fakt iz podchorazy rezerwy funkcjonował w słuzbie czynnej po ukończeniu SPR od konca kwietnia do wrzesnia danego roku. Zatem zmiana dotyczaca tej grupy wojskowych nie była tu jakos zaskakująca. Kolejne roczniki podchorazych rezerwy 1938, 1939 - jak widac na fotkach nosza mundury wz 36 jak Minister Spraw Wojskowych przykazał. A poza słuzbą - czesto sie widzi u tej grupy wojskowych mundury wz 36 z tkanin czesankowych - i trudno się dziwić młodym chłopakom, bo w tak pieknym mundurze duzo śmielej było zaprosić Panią Serca do kina, na tańce, do cukierni czy na spacer nie ma i ne było lepszej motywacji
Jesli idzie o nieprzepisowe naszywanie tytułów pchor rez to widuje się to i w koncówce lat 30 -polecam bardzo fajne zdjęcie - trzecie od góry z tego wątku:
http://forum.dobroni.pl/f...cia,1088,0.html
A sama kurtka to dopiero początek 'góry lodowej' wydatków:
wrzucam ponownie fragment ze Zbyszewskiego, SPArt Toruń, XIV promocja, rok 1937 -
"Olbrzymią jednak i frapującą atrakcją dla nas były zakupy, przymiarki i dopasowywanie oficerskiego umundurowania i oporządzenia. Na ten cel przeznaczona była dla każdego z nas suma 1160 złotych. Część z niej - 560 zlotych - wnieśliśmy sami w formie opłat w ciągu trwania szkoły, pozostała kwota - 600 złotych to był oficerski dodatek mundurowy wypłacany przez skarb państwa za dwa lata z góry (a 300 zł). Pienędzy tych nie dostawaliśmy do ręki. Dysponowała nimi komisja złożona z wybranych przez nas kolegów oraz przedstawicieli kwatermistrzostwa szkoły. Zobowiązywała ona do zorganizowania zakupu określonych przedmotów z zakresu umundurowania, uzbrojenia i innego wyposażenia osobistego. Komisja rozpisywała przetargi, wbierała oferty i rozdzielała zamówienia. Jeśli zostawała pewna nadwyżka pieniędzy, wówczas na podstawie uchwały nas wszystkich przeznaczano ją na nabycie rozmaitych dodatkowych rzeczy: bielizny, pościeli itd. Zresztą nadwyżka taka z reguły była niewielka. Obowiązkowo należało zakupić między innymi: kurtkę kamgarnową, bryczesy diagonalowe i gabardynowe, parę butów, lakierki, płaszcz, pelerynę przeciwdeszczową, torbę polową, pas główny, pas galowy, szablę z temblakiem, rapciami i żabką, pistolet kalibru 7,65 mm, lornetkę, koc wełniany, worek na pościel, walizę i inne. W broniach konnych dochodziło do tego siodło sportowe (363 zł). Siodło służbowe, które kosztowało aż 1200 złotych, zamawialiśmy dodatkowo i należność spłacaliśmy z uposażenia oficerskiego przez dwa lata ratami miesięcznymi po 50 złotych.
Komisja wybierała oczywiście oferty najtańsze, pod warunkiem, że dany krawiec lub szewc był znany z solidności swych wyrobów. Takim był na przykład krawiec Faleński z Torunia, który za kurtkę kamgarnową brał 120 złotych, lub szewc Łapkowski, także z Torunia, u którego buty kosztowały 100 zł. Ale słynni krawcy i szewcy z Warszawy byli drożsi o kilkadziesiąt złotych.Kto z nas chciał u nich zamówić mundur, płaszcz lub obuwie, mógł to zrobić, musiał jednak różnicę cen dopłacić z własnej kieszeni."
---
Andrzej Zbyszewski, "Odwroty", MON Warszawa, 1966
- absolwent S.P.Art. Toruń XIV/9 z 1937 r.
Anonymous - Pią 18 Lut, 2011
Fotografia mojego stryjecznego dziadka, w okresie jego służby w garnizonie grudziądzkim.
http://www.fotosik.pl/pok...6f731a44f2.html
Ten w środku - podobny!
Wężyki na wyłogach, jak i kurtki - od sasa do lasa, coś niesamowitego...
To mój pierwszy post na forum, więc przede wszystkim witam.
A teraz mam pytanie, jaki wzór munduru ma żołnierz skrajnie z lewej (zakładki na kieszeniach)? Bo to nie oficer
Anonymous - Sob 19 Lut, 2011
To późna wersja kurtki mundurowej wz. 28, czyli efekt ewolucji kurtki wz. 19. W 1928 r. zniesiono pasek materiału naszywany w stanie, dodano 2 guziki (odtąd było 7 zamiast 5) i zmodyfikowano kołnierz.
lucjusz8 - Sob 19 Lut, 2011
Jak zwykle w atelier.
Nie swoje kurtki, kartonowe odznaki
Anonymous - Sob 19 Lut, 2011
@piotrek
Mam rozumieć że późne kurtki wz. 19 miały kieszenie na piersiach z zakładkami? Bo chodzi mi właśnie o to, co to za model z kieszeniami, a ja się nie spotkałem z kurtką wz. 19 z kieszeniami na piersiach, no chyba że to french oficerski.
Anonymous - Nie 20 Lut, 2011
Pierwsza po lewej to "podrasdowanie" kurtki OFICERSKIEJ wz.27 pod ówczesne realia. Realia są na dłuższy dyskurs .
Tak jak napisał Miszka, późna wersja kurtki oficerskiej wz. 27 (ewolucja kurtki oficerskiej wz. 19)
Należy pamiętać, tak jak zostało już zauważone, że to zdjęcia z atelier gdzie powszechne było przebieranie się szeregowców do zdjęć w to co miał fotograf na stanie stąd te różne nieścisłości mundurologiczne.
Anonymous - Pon 07 Mar, 2011
Fantastyczny zbiór zdjęć niemieckich z I wojny, wrzucam Wam linka do podziału na zestawy - fotki z atelier, polowe, pocztówki itp ... kosmiczny wybór, a jak się ma konto można ściągać pliki w dużych rozdziałkach ( nawet 4000 pikseli !)
http://www.flickr.com/photos/drakegoodman/sets/
http://www.flickr.com/pho...57625007331323/
dzięki Bolek
Tomku tu pełna rozdziałka - NAC wysiada
http://farm5.static.flick...3a51efc37_o.jpg
Jest tam kupa fantastycznych obrazów - np. żołnierze niemieccy z kb wz.98 z magazynkami łukowymi, piękna sprawa ...
NAC na www to jedynie wglądówki; zdjęcia w dużej rozdzielczości są niestety płatne, ale za to tematycznie... nam najbliższe.
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011
Dla odmiany nieco LWP:
http://img141.imageshack....rhqqokjoe0b.jpg
Spójrzcie na detale wyposażenia/umundurowania, piękna sprawa ...
lucjusz8 - Śro 09 Mar, 2011
Hełmy - chyba czeskie. Ładownice - 3-ki mosinowskie? (słabo widać). Przez te hełmy wyglądają całkiem, całkiem.
Anonymous - Śro 09 Mar, 2011
Na moje oko czeskie hełmy, niemieckie kostki i kto wie czy nie ładownice od Mausera.
|
|
|