To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
C Y T A D E L A
Forum dyskusyjne "CYTADELI"

Zdjęcia - i znów fajne fotki ...

Anonymous - Nie 30 Maj, 2010

W takim razie czy w okresie późniejszym jak już były wprowadzone otoki to taki artylerzysta w pułku piechoty miał łapki artylerii i otok piechoty?
Anonymous - Pon 31 Maj, 2010

Dz. Rozk. Nr. 19/27 poz. 229 - otoki/łapki - tylko jednolite.
Anonymous - Wto 15 Cze, 2010

Nie ma ktoś z Was pod ręką zdjęcia sierżanta lub st. sierżanta w gabarydnowej, 7-guzikowej kurtce wz. 19 ale już z nowymi niskim kołnierzem i patkami podoficerskimi wz.36 (lata 1936-38, stare oznaczenie stopnia na naramienniku) ? Miałem parę ale coś nie mogę ich znaleźć na kompie. Z góry dzięki.
ArturS - Nie 20 Cze, 2010

Wuala:

Podoficerowi zawodowi mieli przestac nosic te mundury od maja 1937.
Niestety zobaczyc ten mundur z patkami wprowadzonymi po 1936 nie jest łatwo - przynajmniej w moim zbiorku fotek.

Anonymous - Pon 21 Cze, 2010

Dzięki, choć to jeszcze chyba stare patki a nie nowy wzór. Mam kilka z 1937 roku gdzie widać już nowy wzór patek u podoficera, ale na regulaminowej żołnierskiej kurtce (5 guzikowe sukno).

Rozglądam się zaś za fotką tej gabardynowej 7 guzikowej z nowym wzorem patek.

ArturS - Pon 21 Cze, 2010

Tak, stare patki,o starym ryzsnku węzyka ale zastanówmy sie - na 1,5 roku wczęsniej wiadomo było do kiedy wolno nosic te mundury - tylko zamozny człowiek ( podoficerom raczej sie nie przelewało) obstaluje sobie na kiilka miesiecy-rok czasu mundur, którego wkrótce nie bedzie wolno nosic...

Byc moze dlatego własnie tak trudno zobaczyc podoficerski mundur czesankowy z patkami wprowadzonymi po 1936 ?

Z kolei patki o starym rysunku wezyka z powodzeniem noszono takze na kurtkach wz 36...

ten fakt sugeruje iz sprawe wezyków traktowano stosunkowo "miękko"

Anonymous - Wto 22 Cze, 2010

Myślę bardziej o sytuacji, że wraz z wchodzącym nowym przepisem do starego munduru czesankowego podoficer po prostu zamówił nowy wzór patek. Przecież wiedziano o tym zawsze z wyprzedzeniem, informacje o tym że ma pojawić się coś nowego dawał z wyprzedzeniem np. Przegląd Piechoty, czy Wiarus. 1,5 roku to bardzo dużo ... same patki przecież nie były bardzo drogie.
ArturS - Wto 22 Cze, 2010

Ano, przegladajmy fotki, moze sie i gdzies trafi...

bolas napisał/a:
informacje o tym że ma pojawić się coś nowego dawał z wyprzedzeniem np. Przegląd Piechoty, czy Wiarus.

Mam nawet tego Wiarusa, gdzie pokazane są nowe wzory wężyków ;)

O właśnie nie mogłem znaleźć swojego egzemplarza, ale o ile dobrze kojarze pomiędzy datą wydania tego numeru Wiarusa, a samym wejściem przepisu w/g Dz.Rozk. było przynajmniej kilka tygodni wyprzedzenia. Mógłbyś to sprawdzić ?

Opis - Dz. Rozk. nr 2/36 poz. 18
Rysunek kurtki - Dz. Rozk. nr 12/37 poz. 155
"Kurtka może być wykonana z tkaniny wełnianej lub lnianej, ponadto kurtki z wełnianej tkaniny czesankowej (krepa, kamgarn, diagonal) wolno nosić oficerom przy wszystkich ubiorach z wyjątkiem ubioru polowego oraz ubioru ćwiczebnego, gdy oficer występuje jako dowódca w szeregach, zaś starszym sierżantom i sierżantom (równorzędnym) poza służbą.
Noszenie kurtki typu, jak wyżej, obowiązuje oficerów i podoficerów zawodowych oraz uczniów szkół podchorążych zawodowych."

+ poz. 158

Anonymous - Śro 23 Cze, 2010

To był Wiarus nr 30 z 25 lipca 1936 r.
Anonymous - Śro 23 Cze, 2010

Dzięki, czyli z tego wynika, że czasu było sporo ... ;) Pozostaje cierpliwie polować na zdjęcie.

Tak na marginesie - poszukuje patek wz.27 podoficera piechoty oryginalnych, w zamian najchętniej oferuje komplet piechotnych wz.36 podoficera (jak z tej planszy powyżej) + ew. dopłata z mojej strony :)

Anonymous - Pią 09 Lip, 2010

Warto rzucić okiem:
http://klasztor-sieradz.p...kera/index.html

Świetna seria zdjęć zrobiona przez Niemca, dr. Beckera w okolicach Sieradza Kalisza na jesieni/zimie 1939/40 roku. Świetne zdjęcia, widać wiele niesamowitych kadrów, szczególnie urzekła mnie polska wieś jakiej już praktycznie w tym rejonie nie idzie zobaczyć.

Anonymous - Nie 18 Lip, 2010

Rozmontowały mnie te gęsi wiszące za oknem.
ArturS - Nie 18 Lip, 2010

Kapitalne - swietne sceny obyczjowe i typy ludzkie, swietne krjobrazy, zdjecia cmentarzy wojennych z I wojny, i mogiła polskiego zołnierza - co moze oznaczac ułozony z kamieni skrót POZM?

Dygresja - jakis czas temu bardzo mnie dziwiło dlaczego Niemcy uwazaja ges za stworzenie najbardziej kojazace sie im z Polska.... co ciekawe, opinia taka utrzymuje sie do dzis ( byłem swiadkiem i uczestnikeim takiej rozmowy przed dowam laty ).
Ogladajac liczne fotografie zltat 1939/40 , gdzie gaski widac w duzych ilosciach przypomniałem sobie o tej rozmowie... :-)

Z kontaktów osobistych ze współczesnymi Niemcami wiem, że "najlepsze są polskie gęsi", którymi zajadają się na świątecznym stole :-) .
kiler - Nie 18 Lip, 2010

Super zdjęcia. Mnie zaciekawiła seria na strzelnicy z kbk wz.29. Ciekawe czy było to tylko testowanie zdobycznej broni, czy może było to etatowe uzbrojenie tej jednostki.

Tak na marginesie - pięknie widać tam schrony ze Strońska gdzie mocno skrwawił się 30pSK i 4ppLeg. Widać też słynne wzgórze w Beleniu z wiatrakiem, pełne mogił, a także kościół romański w Strońsku. To wszystko główna pozycja 30pSK na Warcie. Widać też schron 31pSK pod Sieradzem przy moście kolejowym i Wartę w tym rejonie. Kosmiczny zbiór.
Pathe - Śro 11 Sie, 2010

No to i ja się przyłączę. Dawno nie zaglądałem na Wasze forum. Wcześniej bywałem jako "ten co wrzuca filmy na Youtube", a dziś już jako kanonier w GRH 7 DAK. :)

Ciekawe zdjęcie z 1935 r., z mojej kolekcji. Kurtka drelichowa jescze nie zastąpiła bluz amerykańskich w pełni...

Uploaded with ImageShack.us