Zdjęcia - i znów fajne fotki ...
Anonymous - Pon 11 Sty, 2010
W Galerii Postaci jest zaprezentowana sylwetka strzelca właśnie z taką opaską na hełmie.
Anonymous - Pon 11 Sty, 2010
O! Dzięki, teraz jasna sprawa
A czy rozjemcy nie mieli też przypadkiem białych opasek na rękawach?
Anonymous - Wto 12 Sty, 2010
Czy np ci tutaj z białymi opaskami to nie rozjemcy?
tak to rozjemcy.
co do opasek to najczęściej widzi sie je na otokach lub hełmach ale czasami nakładano na rękawa lub przypinani wzdłuż np. na rondo beretu.
Pawle a czy ten jeden ze szwoleżerów nie ma białej opaski na otoku czapki?
Faktycznie, tak to wygląda u tego bardziej po środku. Nie zwróciłem uwagi, myśląc, że to 2pszwol i jasny otok
Tak Piotrze mamy tutaj mix szwoleżer i paru ułanów ma na otokach a paru ma na rękawach białe opaski.
Ba, nawet przynajmniej dwóch szwoleżerów z 1 pszwol.
Pomiędzy nimi stoi oficer w miękkiej rogatywce wz27, jak sądzicie, cóż to za torba mu u boku dynda? Mapnik?
Wygląda jak mapnik, też się nad tym zastanawiałem.
Wygląda jak mapnik, też się nad tym zastanawiałem.
Anonymous - Pią 22 Sty, 2010
Czy ten st. strzelec nie ma czasami stopnia naszytego na przesuwce?
Hien?
Anonymous - Pią 22 Sty, 2010
Tak to wygląda hm!!!
ArturS - Pią 22 Sty, 2010
Dzięki Shreku - piękne zdjęcie no i zaskakujące, niespotykane umieszczenie stopnia na przesuwce.
Anonymous - Sob 23 Sty, 2010
Co to sa za wzory drelichów, zauważaliście, że ten po lewej ma bardzo nisko naszyte kieszenie w stosunku do tego z prawej?
i kolejna zagadka
Na początku myślałem, że może harcerze i to na berecie niby lilijki no ale mundury nie pasują.
Jak organizacja PW miała coś poziomego na beretach?
Falanga?
ArturS - Sob 23 Sty, 2010
Schrek napisał/a: | Co to sa za wzory drelichów, zauważaliście, że ten po lewej ma bardzo nisko naszyte kieszenie w stosunku do tego z prawej? |
Nie jest to jakis specjalny wzór .Typowe cechy kurtek letnich wz 36. Usytuowanie kieszeni wynika np z rozmiarówki ( duze mundury wykazują takie usytuowanie kieszeni ) lub poprostu wynika z wykonania danej serii. Drobne róznice wykonawcze były czyms naturalnym.
Ciekawe sa takze podpinki rogatywek.
Dokładnie ten typ podpinki zaintrygował mnie na tym zdjęciu. Tutaj widać go lepiej.
Mi osobiście mocno kojarzy się z niemieckimi czapkami...
Anonymous - Nie 24 Sty, 2010
Faktycznie są to paski szyte na modłę niemiecką.
lucjusz8 - Nie 24 Sty, 2010
Ciekawa sprawa. Nie zwróciłem na to nigdy uwagi.
Rogatywki nowego wzoru i takie odstępstwa?
Anonymous - Nie 24 Sty, 2010
A może po prostu producent był z Wielkopolski i zrobił na starą modłe,lub wykorzystał podpinkę z zapasów?Na ten przykład ładownice wz.22 z Poznania często miały bolce od pierwszowojennych niemieckich ładownic
|
|
|